Nog nooit stonden woningen in Deventer zó kort te koop als nu. Huizenbezitters, gedreven door de angst voor de coronacrisis en mogelijke prijsdalingen, kunnen al snel de verkocht-sticker op hun te koop bord plakken. Vaak ook tegen hoge prijzen, vanwege het tekort aan aanbod. Dat blijkt uit een onderzoek van Dynamis, een overkoepelende serviceorganisatie voor vastgoedbedrijven.

 ,,Met drie weken is het klaar bij de meeste huizen. Het is een kwestie van aanbieden en dan één of twee kijkmiddagen organiseren. Dan heb je bij huizen tot de twee ton zo’n veertig kandidaten’’, zegt makelaar Jan Elshof van Adfinis Makelaars in Deventer. ,,Het is een vechtersmarkt’’, benadrukt makelaar Arjen Tysma van Tysma Makelaars.

Het aanbod aan nieuwe koopwoningen in Deventer is in de afgelopen drie maanden met meer dan 10 procent toegenomen. En de verkoop van woningen gaat volgens Dynamis zo snel, dat het aantal verkopen het hoogste punt in tweeënhalf jaar heeft bereikt. Gemiddeld gezien staat er zo’n 23 dagen een verkoopbord bij de woning. ‘Nooit eerder was dat in Deventer zo kort’, valt te lezen in het onderzoek.

‘Dik overboden’

Elshof legt uit dat dit vooral geldt voor woningen in de prijsklasse tussen de 150.000 en 250.000 euro. Zijn constatering wordt gestaafd door het onderzoek van Dynamis. Volgens het onderzoek is het meeste verloop van woningen tussen de 150.000 euro en 250.000 euro.

,,Het is een prijsklasse die veel mensen kunnen betalen. Maar er wordt dik overboden en ze worden heel druk bezocht.’’ Met ‘dik overboden’ bedoelt Elshof dat er gemakkelijk bijna twee ton wordt geboden op een huis dat voor 175.000 euro op de markt staat. Maar hij ziet het ook gebeuren dat 40.000 of 50.000 euro bovenop de vraagprijs komt.

Tysma herkent de zorgen bij huizenbezitters, maar ziet dit soort taferelen voorlopig niet verdwijnen. ,,Ze horen van experts dat er een kentering aan zit te komen door de coronacrisis, maar wij merken er nog helemaal niets van. Het gaat eerder de andere kant op. Het wordt alleen nog maar gekker.’’

Gebrek aan keuze

In het afgelopen kwartaal betaalden kopers gemiddeld 283.000 euro voor een woning in Deventer. Volgens Dynamis is dat een forse toename van 12 procent ten opzichte van vorig jaar. ,,De woningprijzen worden met name opgedreven door het gebrek aan keuzemogelijkheden voor woningzoekers.”

Dat is ook te zien aan de manier waarop huizen in toenemende mate worden verkocht. Het blind bieden met een envelop, tegenwoordig via de e-mail, is alweer enige tijd in opkomst. Elshof: ,,Normaal was het zo dat een huis werd aangeboden op Funda. Mensen maakten dan een afspraak en dan werd er onderhandeld. Maar tegenwoordig, zeker sinds een jaar, is het bijna altijd op inschrijving. Degene met het hoogste bod en de minste voorwaarden wordt dan meestal de koper.’’

Opgedroogd

Populaire woningen in Deventer zitten dus in de categorie 150.000 tot 250.000 euro. Volgens Elshof zijn ook karakteristieke huizen, zoals jarendertigwoningen, snel weg. Vanaf 500.000 euro neemt het aantal kopers wat af, tenzij het huis gemoderniseerd is. Uit het onderzoek blijkt dat het aanbod onder de anderhalve ton vrijwel volledig is opgedroogd.

Kun je nog wel een huis kopen zonder aankoopmakelaar?

Hoe kom je er in deze woningmarkt nog tussen? Een aankoopmakelaar kan de uitkomst bieden. Die helpt je bij het vinden en het kopen van een huis. In een kalme woningmarkt is dit vooral luxe waar je voor kunt kiezen; iemand de je ontzorgt in een spannende periode. Maar in deze markt ligt dat iets anders. Een aankoopmakelaar weet bijvoorbeeld vaak al dat huizen te koop worden gezet, nog voordat ze op Funda staan.

Maar heb je er echt een nodig? Makelaar Jan Elshof, van Adfinis Makelaars in Deventer, vindt het moeilijk te zeggen. ,,Het ligt eraan hoe goed je de huizenmarkt kent. Sommige mensen zijn heel handig. Maar ik denk dat mensen met een aankoopmakelaar toch de grootste kans hebben.’’ Volgens Arjen Tysma, van Tysma Makelaars, is er geen twijfel over mogelijk. ,,Je hebt een aankoopmakelaar nodig. Dan heb je altijd een streepje voor.’’

Bron: De Stentor, 28-07-2020