Stel: je gaat je eerste huis kopen, maar je hebt een studieschuld. Je wilt graag beginnen aan die nieuwe levensfase, maar vraagt je af of een hypotheek door je studieschuld wel mogelijk is. Begrijpelijk, die vraag komt vaker voorbij. Hoe zit het precies?

Wat is het effect van mijn studieschuld op een hypotheek?

Je studieschuld hoeft nog niet afgelost te zijn om een hypotheek af te sluiten. Je studieschuld beïnvloedt wel de hoogte van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Het is wel belangrijk dat je je studieschuld en je woonlasten kunt blijven betalen én dat je genoeg overhoudt om van te leven.

De afbetaling van je studieschuld is een financiële verplichting. Die nemen we mee in de berekening van je maximale hypotheek. De mate waarin we je studieschuld meewegen, hangt af van wanneer je je studieschuld hebt opgebouwd.

Je valt onder het oude stelsel (studieschuld opgebouwd vóór 1 september 2015)

Heb je een studieschuld opgebouwd vóór 1 september 2015? Dan moet je deze binnen 15 jaar terugbetalen. In de wet staat dat we bij het berekenen van je hypotheek ervan uit moeten gaan dat je maandelijks 0,75% van je oorspronkelijke studieschuld terugbetaalt aan DUO. Je houdt daardoor minder financiële ruimte over voor het betalen van je hypotheeklasten.

Rekenvoorbeeld

Heb je een studieschuld van € 14.000? Dan betaal je maandelijks € 105 terug aan DUO voor je studieschuld. Dat is 0,75% van € 14.000.

Zou je zonder studieschuld per maand € 900 kunnen betalen aan je hypotheek? Met studieschuld houd je daarvoor maandelijks € 795 over en kun je dus minder lenen voor het kopen van een huis.

Je valt in het leenstelsel (studieschuld opgebouwd op of na 1 september 2015)

Is je studieschuld op of na 1 september 2015 ontstaan? Dan moet je deze binnen 35 jaar terugbetalen. In de wet staat dat we bij het berekenen van je hypotheek ervan uit moeten gaan dat je maandelijks 0,45% van je oorspronkelijke studieschuld terugbetaalt aan DUO. Je houdt daardoor minder financiële ruimte over voor het betalen van je hypotheeklasten.

Rekenvoorbeeld

Heb je een studieschuld van € 14.000? Dan betaal je maandelijks € 63 terug aan DUO voor je studieschuld. Dat is 0,45% van € 14.000.

Zou je zonder studieschuld per maand € 900 kunnen betalen aan je hypotheek? Met studieschuld houd je daarvoor maandelijks € 837 over en kun je dus minder lenen voor het kopen van een huis.

Wil je exact weten wat je studieschuld voor jouw maximale hypotheek betekent maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Studieschuld wel of niet versneld aflossen?

Net als andere hypotheekverstrekkers gaan we dus uit van je oorspronkelijke studieschuld, ook als je al een flink deel hebt afbetaald. Had je ooit een studieschuld van € 15.000 en heb je inmiddels € 14.000 afgelost? Betaal dan eerst je studieschuld af, voordat je een hypotheek aanvraagt. Zo valt je maximale hypotheek hoger uit.

Hypotheek met studieschuld

Tip: studieschuld aflossen met schenking

Je ouders kunnen jaarlijks belastingvrij schenken. Dit kun je gebruiken om een (deel van je) studieschuld mee af te lossen.

Wat gebeurt er als ik mijn studieschuld verzwijg?

Je studieschuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Geldverstrekkers kunnen dus niet zien of jij een studieschuld hebt. Toch ben je bij het kopen van een huis verplicht je schulden en financiële verplichtingen te melden.

Het verzwijgen van je studieschuld is niet slim als je een hypotheek wilt afsluiten. Dat kan namelijk negatieve gevolgen hebben. Zo loop je het risico op betalingsproblemen als jouw lasten te hoog zijn. En stel dat je een hypotheek hebt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je in de betalingsproblemen komt: dan vervalt je recht op vergoeding als je je studieschuld niet hebt gemeld.

Bespreek je studieschuld daarom juist altijd met ons. Op die manier krijg je een lening die aansluit bij je persoonlijke situatie; zodat je zowel je hypotheek als je studieschuld kunt afbetalen.

Je hypotheek berekenen met een studieschuld 

Wil je weten hoeveel je voor je eerste huis kunt lenen met een studieschuld? Wij rekenen voor je uit welke invloed jouw studieschuld heeft op je maximale hypotheek en helpen je verder.

bron: BLG