Op autovakantie gaan naar een mooie Europese bestemming is geweldig! Het is daarbij belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende regels en wetten die gelden voor autobestuurders en auto’s in elk land. Om ervoor te zorgen dat je reis soepel en goed verloopt, nemen we de belangrijkste regels in populaire vakantiebestemmingen zoals Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië, Portugal en Kroatië met je door.

Standaard regelgeving
In Duitsland moeten bestuurders belangrijke documenten bij zich dragen, zoals hun paspoort, registratiepapieren en verzekeringsbewijs. Het is ook verplicht om een verbanddoos en een gevarendriehoek in de auto te hebben. In België moeten bestuurders ook een fluorescerend veiligheidsvest bij zich hebben dat ze moeten dragen als ze het voertuig aan de kant van de weg moeten verlaten.

Frankrijk eist dat elke bestuurder een blaastest bij zich heeft. Heb je deze niet krijg je daar echter geen boete voor. Spanje heeft een strikt nultolerantiebeleid voor alcohol tijdens het rijden, dus het is raadzaam om niet te drinken als je van plan bent om achter het stuur te kruipen. Italië heeft veel historische steden met beperkte verkeerszones, dus zorg ervoor dat je eventuele vergunningen of beperkingen onderzoekt voordat je het land binnenrijdt.

Griekenland heeft een relatief lage snelheidslimiet van 50 km/u in stedelijke gebieden, dus zorg ervoor dat je je aan de plaatselijke verkeersregels houdt. In Oostenrijk is het verplicht om een vignet, of tolvignet, op je voorruit te hebben om gebruik te mogen maken van de snelwegen. Ook Zwitserland heeft een vignet nodig en verkeersboetes kunnen hoog zijn bij snelheidsovertredingen.

In Slovenië moeten bestuurders altijd hun koplampen aan hebben, zelfs overdag. In Portugal geldt een strenge eis voor tolbetalingen op snelwegen, die meestal elektronisch worden gedaan. Ten slotte: in Kroatië moeten bestuurders buiten de bebouwde kom overdag hun koplampen aan hebben.

Reizen met een fietsendrager.
Reis je met een fietsendrager op de auto? Houd dan rekening met de volgende regels per land: In Duitsland mogen fietsen aan weerszijden van de auto maximaal 40 cm uitsteken, met een totale breedte van de auto inclusief fietsendrager niet meer dan 2,55 m1. Dit laatste geldt ook voor België. Daarnaast geldt in dat land ook dat de fietsendrager een verlichtingsbalk moet bevatten, als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren bedekt. In Frankrijk mogen de fietsen maximaal 20 cm uitsteken en gelden dezelfde reden voor verlichting. In Spanje mag de lading mag aan de voorkant en aan beide zijkanten helemaal niet uitsteken. Naar achteren mag de lading niet meer dan 10% van de lengte van de auto uitsteken. Ook is een markeringsbord met 3 strepen verplicht. In Italië mag een goed zichtbare fietsendrager in de breedte maximaal 30 cm uitsteken. Hier is er ook een markeringsbord vereist, maar dan met 5 rode strepen. Vaak zijn er markeringsborden te krijgen met beide versies. Ten slotte voor Portugal: Fietsen mogen niet breder zijn dan de auto en de fietsendrager mag niet meer dan 45 cm vanaf de trekhaak uitsteken. Voor overige landen gelden dezelfde verkeersregels als in Nederland en wordt er aangeraden rekening te houden met je snelheid.

Toch ruitschade in het buitenland?
Hoe goed voorbereid je ook op weg gaat, er kunnen zich altijd onverwachte situaties voordoen. Sterretjes of scheuren in de voorruit en ingeslagen zij- of achterruiten kunnen een domper zijn op je vakantiegevoel. Wees gerust, Carglass® biedt hulp in het buitenland voor dergelijke problemen. Als u tijdens uw autovakantie ruitschade oploopt, heeft Carglass® een netwerk van internationale collega’s die kunnen helpen bij het beoordelen en repareren van de schade, zodat uw veiligheid en gemoedsrust onderweg gewaarborgd zijn. Hiervoor kun je, via telefoonnummer +31(0)88-0406406, gewoon contact opnemen met Carglass® Nederland. Wij zorgen vervolgens voor een seintje aan onze buitenlandse collega’s, die je zo snel mogelijk verder zullen helpen.

Kortom, als je op autovakantie gaat naar populaire Europese bestemmingen, is het van belang om vertrouwd te raken met de regels en voorschriften die specifiek zijn voor elk land. Als je je aan deze richtlijnen houdt en goed voorbereid bent, zal je zomervakantie met de auto zeker gevuld zijn met fantastische ervaringen en herinneringen die je je hele leven bij zullen blijven. Dus doe je gordel om, volg de regels en geniet van de reis!

 

Bron Carglass®