De verkoop van voormalige huurwoningen door beleggers leidt tot een biedingenstrijd onder koopstarters. Zeker in de grote steden is overbieden weer de norm geworden. Vooral kleine, zogeheten ‘box 3-beleggers’ die hun bezit uitponden profiteren hiervan.

Vooral kleine appartementen in de grote steden die onder de liberaliseringsgrens van
€ 1.026,71 per maand vallen, verschijnen door het fiscale regime en de voorgenomen huurwetgeving steeds vaker op de koopmarkt. Die woningen worden onder de NHG-grens van € 435.000 aangeboden, waardoor ze interessant zijn voor starters.

Dat blijkt uit een rondgang van Vastgoedmarkt langs enkele beleggers en makelaars. investeerders met een portefeuille van drie tot tien woningen, verkochten het afgelopen jaar zo’n 4.600 woningen aan starters. In 2022 waren dat er 3.700, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Daarbij komt dat vorig jaar ruim tienduizend voormalige beleggingswoningen onder de toenmalige NHG-grens van € 355.000 zijn verkocht.

Afnemend huuraanbod

Demissionair minister De Jonge van volkshuisvesting wil de huurmarkt strenger reguleren. In 2023 waren er al steeds meer signalen dat de strengere regels voor woningverhuur leiden tot een afnemend aanbod van huurwoningen. In het vierde kwartaal was bijna 8% van alle woningen die in de verkoop stonden een voormalige huurwoning. In het derde kwartaal was dit nog 7%. Deze toename zet de trend voort die in het vierde kwartaal van 2022 begon, toen een groeiend aantal particuliere beleggers ervoor koos om hun vrijgekomen huurwoningen te verkopen in plaats van opnieuw te verhuren. Dit wordt uitponden genoemd.

Bron: Vastgoed Actueel