De politie waarschuwt via sociale media voor een toename van diefstallen uit woningen, waarbij dieven zich met steeds ‘creatievere’ babbeltrucs bij mensen naar binnen praten. Zo deden twee mannen zich deze week voor als ‘waterleidingmedewerkers’. Schade door deze vorm van oplichting wordt niet altijd gedekt door de verzekeraar.

De afgelopen jaren weten steeds meer mensen af van de nep-bankmedewerkers die met smoesjes bankpasjes en pincodes van klanten proberen te bemachtigen. Daardoor worden dieven steeds creatiever. Ze doen zich niet meer uitsluitend voor als medewerkers van de bank, maar kruipen ook steeds vaker in de rol van bijvoorbeeld een postbezorger, klusjesman of medewerkers van een energieleverancier.

“Het heeft allerlei vormen”, zegt een woordvoerder van de politie tegen Editie NL. “We hebben geen overzicht van de gedaantes waarin de dieven zich voordoen omdat er steeds iets nieuws bijkomt. Steeds als er wordt gewaarschuwd voor het één, wordt er afgeweken van de werkwijze.”

Salmonella

Deze week deden twee mannen in Nieuwerkerk aan den IJssel en Moerkapelle zich voor als waterleidingmedewerkers. De heren beweerden tegenover hun slachtoffers dat ze vanwege een salmonellabesmetting het water in de woning moesten controleren. “Toen de verdachten eenmaal de woning binnengingen, namen zij meerdere persoonlijke eigendommen mee”, schreef Politie Basisteam Waddinxveen – Zuidplas op Facebook.

Voor Nieuwerkerk aan den IJssel is het de tweede keer deze maand dat een soortgelijke situatie zich voordoet. Toen kletsen dieven zich ook in Zevenhuizen bij mensen naar binnen.

Doordat de dieven niet aankloppen met een verhaal dat direct met geld te maken heeft, zijn meer mensen geneigd in de malafide praktijken te trappen. Gedupeerden draaien in het ergste geval zelf volledig op voor de schade die ze oplopen, zelfs als ze verzekerd zijn.

Braakschade

“De meeste verzekeraars geven als voorwaarde dat er sprake moet zijn van braakschade”, zegt, Michel Ypma, expert woonverzekeringen van vergelijkingssite Independer. “Maar als je zelf iemand binnenlaat, is dat er niet en dat is het probleem.”

Volgens Ypma kan er wel sprake zijn van een kwestie van ‘ter goeder trouw zijn’. “Soms kun je dat aantonen omdat dat blijkt uit een profielschets die experts hebben opgesteld (van ouderen bijvoorbeeld). Dan kan er nog sprake zijn van coulance.” Wat voor jou geldt, verschilt per verzekeraar. “Er zijn verzekeraars die braaksporenclausule hanteren, terwijl het voor andere geen harde eis is dat er braaksporen moeten zijn.”

Elias van Hees van het Verbond van Verzekeraars beaamt dat. “Diefstal is verzekerbaar op de inboedelverzekering, maar of schade gedekt wordt is per geval verschillend”, zegt Van Hees. “De verzekeraar zal kijken naar de aannemelijkheid dat het gaat om een babbeltruc. Je moet als consument ook verantwoordelijkheid nemen en aangifte doen.”

Aangifte

Hij gaat verder: “Die aangifte is belangrijk want valse aangifte is een strafbaar feit. Daarom vragen verzekeraars daar ook om, want dat doe je niet zomaar als consument. Ook is de aangifte belangrijk in het kader van de opsporing omdat het uitzoekwerk kan schelen, bijvoorbeeld omdat in een bepaalde regio misschien meer meldingen zijn gedaan bij de politie. ”

Als consument is het belangrijk dat je een goed verhaal hebt, benadrukt Van Hees. “Diefstal zonder sporen van braak is een bijzonder geval maar moet je ook kunnen aantonen. Dat wordt per situatie opnieuw beoordeeld.”

Vooral ouderen zijn de dupe van deze vorm van oplichting. De politie adviseert daarom dat mensen dit met ouderen bespreken. “Er komen namelijk ook echte meteropnemers aan de deur voor energie”, zegt de politiewoordvoerder. “Probeer dan bijvoorbeeld te beperken dat zij verder lopen dan de meterkast.”

Gezonde achterdocht

“Vaak wordt een meting ook aangekondigd in een brief bijvoorbeeld”, gaat hij verder. “Daardoor kun je ook checken of het klopt. Ook kun je naar het bedrijf bellen. Gezonde achterdocht kan geen kwaad.”

De politie doet verder onderzoek naar de diefstallen door babbeltrucs en heeft vooralsnog geen verdachte aangehouden. “Wij vragen daarom extra alert te zijn”, aldus de politie.

Tips om alert te blijven voor babbeltrucs

  • Open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting
  • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt
  • Medewerkers van waterleidingsbedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij je thuis voor financiële zaken.
  • Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
  • Geef nooit je pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Bewaar altijd je pinpas en pincode apart.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen.
    • Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. Je kunt hen vragen terug te komen als je niet meer alleen thuis bent.

Bron: Politie Basisteam Waddinxveen – Zuidplas

Bron: Editie NL