Steeds meer mensen halen hun overwaarde uit hun hypotheek om zo hun woning te verduurzamen, leuke dingen te doen of voor levensonderhoud.

Dat blijkt uit de halfjaar-data van Alpina. Vergeleken met vorig jaar zag de financiële dienstverlener een flinke stijging. Bij starters zelfs 35%. Daarnaast tonen de cijfers over de eerste twee kwartalen aan dat de oversluitmarkt aan het instorten is. Vergeleken met het eerste half jaar van 2022 daalden het aantal oversluitingen met ongeveer 85%. Volgens Alpina’s hypotheekexpert Erik Rebergen komt dat door de stijgende rente. “Heel veel Nederlanders hebben de afgelopen jaren hun hypotheek voor lange tijd, soms wel 20 of 30 jaar, vastgezet. Dan is het weinig aantrekkelijk om over te sluiten als de rente stijgt.”

Meer ruimte voor starters

Rebergen verwacht dat starters meer ruimte krijgen op de woningmarkt en dat steeds meer mensen hun overwaarde aanwenden voor bijvoorbeeld woningverbetering, consumptieve uitgaven, schenken aan (klein)kinderen of gewoon om financieel wat ruimer in het vel te zitten.

Verduurzaming

Ook de duurzaamheidstrend ziet hij doorzetten. “De consument wordt zich steeds bewuster van de noodzaak, maar vooral ook de voordelen van verduurzaming. Voor een relatief laag (maand-)bedrag kun je ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Daarmee gaat je energierekening omlaag en neemt de waarde van je woning toe, die tevens couranter wordt. Er zal immers meer en meer gelet worden op het energielabel van een te verkopen woning. En – last but not least – help je mee aan een schonere wereld.”

Wil je weten of het voor jou ook mogelijk is om overwaarde op te nemen?
Bel dan naar 0570-686822 om een vrijblijvende afspraak in te plannen. Een van onze adviseurs zoekt het graag voor je uit!

Bron: Infinance