Onverzekerd rondrijden is er niet bij voor bezitters van een auto met een zogeheten keyless entry systeem. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars .

Het Verbond reageert hiermee op berichtgeving in het AD dat de strengere eisen van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging voor systemen waarbij de auto wordt geopend zonder sleutel gevolgen kunnen hebben voor de verzekering.

Certificaten blijven geldig

Auto’s met certificaten van vóór 2021, die gekoppeld zijn aan het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging, blijven geldig en verhuizen ook gewoon mee als de auto van eigenaar wisselt, aldus het Verbond. Auto’s met certificaten blijven verzekerd, maar moeten bij het afsluiten van een nieuwe verzekering, mogelijk een aanvullende maatregel treffen. Mocht een nieuw opgeleverde auto een beveiligingssysteem hebben dat niet aan de nieuwe eisen voldoet van het CCV-keurmerk, dan kan de autobezitter in overleg met de verzekeraar bepalen wat moet gebeuren. Dat kan volgens het Verbond onder meer betekenen dat achteraf een systeem moet worden ingebouwd dat wel voldoet aan de beveiligingseisen.

Autodiefstallen via keyless tegengaan

Het achterliggende doel van de aangescherpte eisen die vanaf dit jaar gelden, is om autofabrikanten aan te sporen om auto’s, die nieuw van de band rollen, te voorzien van het juiste beveiligingssysteem om diefstal via keyless entry tegen te gaan. Die handschoen hebben de autofabrikanten opgepakt en veel systemen beschikken al over de juiste vereisten. Verzekeraars kunnen via het CCV checken wat de aangescherpte eisen zijn.