Autodieven hebben het steeds vaker gemunt op SUV’s. Volgens cijfers van Interpolis zorgen de diefstallen van twee types Toyota’s, de Renault Captur en de Mazda CX-5 ervoor dat de terreinwagens in de top 10 terecht zijn gekomen van meest gestolen voertuigen.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal autodiefstallen in 2020 met 4,7 procent afgenomen ten opzichte van 2019. De daling is beperkter dan die bij andere vormen van criminaliteit, die tijdens de coronacrisis juist flink afnamen. De Volkswagen Golf, de Polo en de Fiat 500 zijn de drie meest gestolen auto’s van vorig jaar.

Duitse merken gewild in het Oosten

Ook zijn er volgens Interpolis verschillen tussen regio’s. In het Oosten zijn Duitse merken gewild, in het Zuiden gaat het meer om Franse en Italiaanse merken. In grensstreken worden bepaalde auto’s nog wel eens op bestelling in een serie gestolen, aldus de verzekeraar. In andere regio’s, bijvoorbeeld de Randstad, worden vaker auto’s gestolen om ze in een loods uit elkaar te halen voor populaire onderdelen.

Keyless entry auto’s ook vaker gestolen

Hybride- en zogenoemde keyless entry auto’s werden in 2020 daarnaast populairder bij autodieven. Keyless auto’s hebben twee keer zoveel kans om gestolen te worden. “Dit komt doordat dieven steeds slimmer worden in het starten van deze auto’s.” Eigenaren wordt geadviseerd beschermhoesjes voor autosleutels die het signaal blokkeren te gebruiken. Wie dat niet doet, zou de autosleutels altijd op minimaal zes meter van de voordeur moeten bewaren, omdat dieven speciale apparaten hebben waarmee ze het signaal van de sleutel kunnen opvangen en kopiëren.