De rente is historisch laag en staat op het punt om te gaan stijgen. Door de coronacrisis is er veel vraag naar geld. Je ziet de rente op de Nederlandse staatsleningen de laatste dagen stijgen. Aanleiding hiervoor was een uitspraak van de Duitse minister van Financiën. Die kwam er min of meer op neer dat landen elkaar moesten helpen in deze moeilijke tijd.

Nu zijn we de afgelopen tijd al heel erg druk geweest met het oversluiten van hypotheken maar we liepen telkens tegen het “vervelende” probleem van rentedalingen aan. We vragen altijd eerst een pro forma boeterenteberekening bij een bank op. Op basis van deze informatie gaan we aan de slag om uit te rekenen of oversluiten van de hypotheek verstandig is. Als dit positief uitvalt vragen we een offerte op bij de nieuwe geldverstrekker en houden we rekening met alle alle kosten zoals NHG, taxatie, notaris en advies- en bemiddelingskosten en last but not least de boeterente. En dan maar hopen dat de rente niet verder zakt bij de geldverstrekker waar de “oude” hypotheek loopt. Want als die haar rente laat zakken, dan wordt de boeterente hoger. In het ergste geval moet de nieuwe hypotheek dan weer verhoogd worden en dan maar weer hopen dat de rente niet nog verder omlaag gaat. Helaas is het bij bijna alle geldverstrekkers zo, dat de rente voor de nieuwe hypotheek niet wordt aangepast als deze lager of hoger is. De notaris kan twee weken voor het passeren van de nieuwe hypotheek een definitieve aflossingsnota bij de bank opvragen. Daarna veranderd er niets meer aan de boeterente.

Gelukkig komen we nu dus in een tijd waarbij de hypotheekrente hopelijk langzaam omhoog gaat. Nu is dus het moment om over te sluiten naar die hele lage rente voor bijvoorbeeld 15, 20 of zelfs 30 jaar vast. De meeste offertes zijn vier maanden geldig. Dikke kans dat de definitieve boeterente uiteindelijk lager uitvalt, terwijl de afgesproken rente voor de nieuwe hypotheek gelijk blijft.

Ook al heb je twee jaar geleden een hypotheek afgesloten of heb je hem al overgesloten, dan kan het in veel gevallen toch nog interessant zijn om in actie te komen.

Nu veel mensen noodgedwongen thuis zitten werken en vaak ook no eens in een onzekere inkomens situatie, is het belangrijk om naar de maandelijkse uitgaven te kijken. Wij denken hier graag in mee. Wat te denken van oversluiten in combinatie met verhoging van de hypotheek om energiebesparende voorzieningen aan het huis te doen. Daarmee kunnen de lasten van én de hypotheek én de energiekosten omlaag!

Een afspraak doen wij in deze tijd het liefst op afstand via schermdelen. Dat is heel eenvoudig. Het enige waarover u hoeft te beschikken is een PC of laptop. Bel 0570-686822 om hiervoor een afspraak met een van onze adviseurs te maken.