In het tweede kwartaal van 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies lager dan een jaar eerder. Volgens de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster, was dit voor het eerst in ruim negen jaar.

Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het tweede kwartaal van dit jaar 5,2% goedkoper dan in Q2 2022. In vergelijking met Q1 2023 daalden de prijzen met 1,9%. De prijzen waren in alle provincies lager dan een jaar eerder. De daling was met 8,7% het grootst in Utrecht en met 2,7% het kleinst in Zeeland. Ook ten opzichte van Q1 2023 daalden in alle provincies de prijzen van bestaande koopwoningen.

Minder woningtransacties

Daarnaast waren er in bijna alle provincies minder woningtransacties. Voor alle woningtypen gold een daling van de prijzen en het aantal transacties.

In Q2 2023 wisselde 44.500 bestaande koopwoningen in Nederland van eigenaar. Dat is 6,1% minder dan een jaar eerder. Met 16,1% was de daling het grootst in Limburg. De enige provincie waar meer bestaande koopwoningen van de hand gingen was Drenthe (+0,6%).

Prijsdaling naar woningtype

Van alle woningtypen waren de prijzen en het aantal transacties lager dan een jaar eerder. Net als in het eerste kwartaal was in het tweede kwartaal van 2023 de prijsdaling het grootst bij de appartementen (-6,5%). Van vrijstaande woningen was de prijsdaling het kleinst (-4,3%), maar de daling van het aantal woningtransacties het sterkst. Het kleinst was de daling van het aantal transacties bij hoekwoningen.

Bron: Infinance