De WOZ-waarde van Nederlandse woningen is dit jaar met ruim 16% gestegen en staat op het hoogste niveau ooit. In Lelystad steeg de WOZ-waarde met meer dan een kwart.

Op 1 januari 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning €369.000. Dat is 16,4% meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De WOZ-waarde voor 2023 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2022. De overheid gebruikt de WOZ-waarde om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting (OZB), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.

WOZ volgt prijs met jaar vertraging

De WOZ-waarde van woningen volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Dat komt doordat woningen voor de WOZ in 2023 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van een jaar eerder, dus 1 januari 2022.

Hierbij gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. De verkoopprijzen van koopwoningen kwamen daarmee ruim 20% hoger uit dan in januari 2021.

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen na 1 januari 2022 is nog niet in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De transactieprijzen van koopwoningen, zoals berekend door het CBS, waren in januari 2023 ruim 1% hoger dan in januari 2022.

Sterkste stijging in Flevoland, Bloemendaal hoogste waarde

Met 26,3%, 3 procentpunt hoger dan het landelijke gemiddelde, steeg de WOZ-waarde het meest in de gemeente Lelystad. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar € 327.000. In de provincie Flevoland steeg daardoor de gemiddelde WOZ-waarde het sterkst van alle provincies met 19,2% tot €348.000.

Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Amsterdam met 19,1% het sterkst toe, gevolgd door Utrecht met 17,6%. In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met € 932.000 gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van Nederland, in Pekela de laagste (€ 194.000).

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen is niet één-op-één te vertalen naar de WOZ-waarde van het volgende jaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen zorgt voor een hogere WOZ-waarde. Meestal hebben nieuwbouwwoningen een hogere WOZ-waarde dan de woningen die verdwijnen door sloop.

Bron: Vastgoed Actueel