De autoverzekering blijft duurder worden. Onderzoek van Independer komt uit op een gemiddelde jaarpremie die 6 procent hoger is dan een jaar eerder. Ondanks het feit dat veel verzekeraars de afgelopen jaren het tij gekeerd hebben wat betreft de winstgevendheid van hun autoportefeuille. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar oud zijn inmiddels gemiddeld 1.656 euro per jaar kwijt.

Gemiddelde premie autoverzekering weer 6 procent hoger dan een jaar eerder

De race to the bottom is al een paar jaar voorbij. Gemeten over de laatste vijf jaar werden autoverzekeringen 298 euro duurder (44%). Over alle leeftijden heen betalen autobezitters nu gemiddeld 977 euro per jaar om hun auto te verzekeren. 56 euro meer (6%) dan een jaar eerder.

‘Een percentage voel je niet in je portemonnee’

Voor jongeren is de procentuele stijging kleiner: 5 procent. “Maar omdat het premiebedrag voor deze groep al zo hoog lag, gaat het wel om veel meer geld”, zegt Suzan Samson van Independer. “En uiteindelijk voel je bedragen in je portemonnee en geen percentages.” Vijf jaar geleden betaalden jongeren 1.075 euro per jaar. Voor 65-plussers valt er minder te klagen. Hun gemiddelde autopremie steeg afgelopen jaar met krap 25 euro (4%) per jaar.

Meer autoverkopen, meer verzekeringsaanvragen

Independer zegt ook te merken dat meer mensen kiezen voor de auto in plaats van het openbaar vervoer. Autobedrijven realiseerden in mei de op één na hoogste occasionverkoop ooit. De vergelijkingswebsite zag dat terug in een groeiend aantal verzekeringsaanvragen de afgelopen maand.