Woningeigenaren blijken vaak geen benul te hebben wat er wel en niet onder de dekking van de opstalverzekering valt. Voor Vereniging Eigen Huis reden om aandacht te vragen voor deze verzekering.

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis komt naar voren dat meer dan de helft van de huiseigenaren er niet van op de hoogte is of een tijdelijk onderkomen bij brand onder de polisvoorwaarden valt. Of tuinherstel gedekt is, weet 45 procent niet. Op de vraag of wijzigingen aan de woning automatisch zijn meeverzekerd, blijven vier op de tien het antwoord schuldig.

Auto is wel goed verzekerd

“De auto is goed verzekerd voor het geval we tegen een paaltje rijden, maar met de opstal zijn huiseigenaren veel minder bezig. Terwijl de financiële risico’s bij schade vaak vele malen groter zijn”, zegt Michel Ligtlee, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis en betrokken bij het onderzoek. Volgens hem denken mensen dat de kans klein is dat ze ooit gebruik moeten maken van de opstalverzekering. “Dikwijls is bij de keuze voor een opstalverzekering de lage premie doorslaggevend en niet de voorwaarden. Dan kan goedkoop duurkoop worden.”

Schades zijn vaak niet op te brengen

Een krappe 50 procent van de huiseigenaren heeft geen idee of hij verzekerd is tegen schade door een overstroming, bij verzakking van de fundering ligt dat percentage op 64. Maar een vijfde weet dat dergelijke schades voor eigen rekening komen. Ligtlee vindt dat zorgelijk. “Het gaat vaak om forse schades die voor veel huiseigenaren niet op te brengen zijn. Schade door overstroming of verzakking van de fundering is vrijwel nooit gedekt. We hebben dan ook aan politiek Den Haag aandacht gevraagd voor deze onverzekerbare risico’s. Door de klimaatverandering zullen deze schades steeds vaker voorkomen. Huiseigenaren draaien hier wel voor op, maar hebben geen invloed op de oorzaak.”