Uit onderzoek van hypotheekadviseur Frits onder 1200 consumenten blijkt dat 28% van de huizenbezitters kan besparen op de hypotheeklasten met een nieuwe waardebepaling van hun huis. Naar schatting laten ze daarmee zo’n 220 miljoen euro per jaar liggen. Nu de huizenprijzen dalen, is dit hét moment om een taxatie uit te laten voeren en de huidige waarde vast te leggen bij de bank.

“Bij het afsluiten van een hypotheek bepaalt de bank de hypotheekrente. Bij een hypotheek zonder NHG bestaat deze uit een basisrente en een renteopslag. De hoogte van de renteopslag is gebaseerd op het risico dat de volledige schuld niet kan worden terugbetaald bij een gedwongen verkoop. De bank kijkt hierbij naar de hoogte van de hypotheekschuld en de marktwaarde van de woning, en deelt de hypotheek in een risicoklasse in. Door aflossing van de hypotheek wordt de schuld in de loop van de tijd lager. De bank loopt dan minder risico, waardoor de risicoklasse daalt en de renteopslag omlaag gaat. Maar naast de hoogte van de hypotheekschuld, kan ook de waarde van een huis stijgen of dalen. De afgelopen jaren zijn huizenprijzen flink gestegen, soms met meer dan 10% per jaar. Het is daarom goed mogelijk dat een huis nu veel meer waard is dan wat de bank in de boeken heeft staan”, schrijft de hypotheekadviseur.

Besparen

De meeste banken passen de renteopslag automatisch aan wanneer door aflossing een lagere risicoklasse wordt bereikt. Maar dat geldt niet voor een stijging van de woningwaarde. Hiervoor dient een klant zelf een waardebepaling uit te laten voeren. Met het taxatierapport kan bij de bank een verzoek worden gedaan om de risicoklasse en renteopslag aan te passen. “Uit ons onderzoek onder 1.200 klanten die in 2022 een hypotheekberekening maakten voor een bestaande hypotheek, blijkt dat 28% van huizenbezitters met een nieuwe waardebepaling in een lagere risicoklasse zou komen. Van hen gaan de meesten (89%) met de huidige marktwaarde zelfs meer dan één risicoklasse omlaag. Afhankelijk van het renteverschil en de hypotheekschuld levert dit een besparing op van enkele tientallen tot enkele honderden euro’s per maand. De kosten voor een taxatie bedragen ongeveer € 850,-. Echter, bij sommige geldverstrekkers is er ook een desktoptaxatie mogelijk, dit kost slechts € 85,-.

Contact

Ben je benieuwd of jij in aanmerking kunt komen voor een lagere rente, neem dan contact op met ons kantoor via 0570-686822. Onze hypotheekadviseurs zoeken het graag vrijblijvend voor je uit!

 

Bron: Infinance en Frits