Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de kosten van het verduurzamen van je huis. Veel mensen willen via hun woning graag een steentje bijdragen aan een betere leefomgeving én lagere energielasten realiseren. Maar ze verwachten vaak dat dit tienduizenden euro’s kost en haken daardoor al snel af. Maar de praktijk is een stuk genuanceerder, zeker als je kleine stapjes neemt.

Huisje in het gras met bloemetjes en een vlinder

LevenWonen zet voor jou op een rij wat je met welk budget kunt aanpakken. Om het overzichtelijk te houden, gaan we in de voorbeelden uit van gemiddelde huizen en gemiddelde prijzen. Heb je een klein, relatief nieuw huis, dan zijn de kosten dus lager. Woon je in een groot en/of vrijstaand ouder huis, dan moet je rekening houden met hogere kosten.

Budget tot € 2.500:

Als je gaat verduurzamen, begin je natuurlijk met het aanpakken van klussen die het meeste opleveren. De onderstaande volgorde is een goede richtlijn.

Vloerisolatie

Als je nog helemaal geen energiebesparende maatregelen hebt getroffen, is het isoleren van de vloer een goede eerste stap. Vloerisolatie kost voor de meeste huizen zo’n € 1.500, Het mooie is dat je die investering binnen vier jaar terugverdient door een lagere gasrekening.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een goede tweede maatregel om te nemen. Gemiddeld kost het ongeveer € 2.000. Met een terugverdientijd van zo’n zeven jaar is ook dit een investering die een zeer goed rendement heeft.

Budget tot € 5.000

Als er in jouw huis nog helemaal geen energiebesparende maatregelen zijn getroffen, raden we je aan om eerst je vloer en je spouwmuren te isoleren (zie Budget tot € 2.500). Die leveren namelijk het meeste op. Heb je dat al gedaan? Dan vind je hier volgende stappen die je kunt zetten.

Dakisolatie

Warmte stijgt op, dus met goede dakisolatie voorkom je veel warmteverlies. Je dak laten isoleren kost gemiddeld € 4.500 voor een schuin dak en € 3.500 voor een plat dak. Heb je een onverwarmde zolder en wil je alleen de zoldervloer isoleren? Dan ben je voor € 1.000 klaar. De terugverdientijd varieert van drie jaar (zoldervloer isoleren) tot acht jaar (verwarmde zolder met schuin dak).

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas helpt je ook om warmte binnen te houden. Voor HR++ dubbel glas in bestaande kozijnen ben je gemiddeld een kleine € 4.000 kwijt, voor HR++ triple glas zo’n € 5.000. Als je nu enkel glas hebt, verdien je dat in zo’n tien jaar terug. Heb je dubbel glas, dan is dat aanzienlijk langer.

Zonnepanelen

Is je huis helemaal geïsoleerd? Dan kun je overwegen om zonnepanelen te laten plaatsen. Met € 5.500 kun je zo’n vijf panelen betalen. Die verdien je in gemiddeld acht jaar terug. Met vijf panelen wek je ongeveer 2000 kWh per jaar op.

Zonneboiler

Een andere mogelijkheid is de aanschaf van een zonneboiler. Afhankelijk van de capaciteit kost die tussen de € 2.500 en de € 4.500. Een zonneboiler heeft een terugverdientijd van vijftien tot twintig jaar. Je cv-ketel moet wel het Gaskeur-NZ label (Naverwarming Zonneboiler) hebben, anders is hij niet geschikt voor een zonneboiler.

Budget vanaf € 10.000

Met een budget tot € 10.000 of hoger is het slim om eerst alle basisstappen te doorlopen (zie ‘Budget tot € 2.500’ en ‘Budget tot € 5.000’). Is jouw huis al helemaal geïsoleerd én wek je alle stroom die je gebruikt zelf op? Dan is de volgende stap om helemaal gasvrij te gaan wonen.

Warmtepomp

Er zijn drie soorten warmtepompen: hybride warmtepompen, ventilatiewarmtepompen en volledige warmtepompen. Alleen met de laatste kun je je huis helemaal aardgasvrij maken. Daar hangt wel een prijskaartje aan: een volledige warmtepomp kost tussen de € 7.000 en € 20.000. Verder moet je huis goed tot zeer goed geïsoleerd zijn om er optimaal gebruik van te maken. Meer informatie lees je op de website van Milieu Centraal.

Lage temperatuurverwarming

Om maximaal te profiteren van je warmtepomp moet je gebruik maken van lage temperatuurverwarming. Soms kan dat gewoon met de radiatoren of de convectors die je al hebt. Maar soms kun je je huis met de bestaande cv niet warm genoeg krijgen. In dat geval zul je ook je radiatoren of convectors moeten vervangen.

Wil je testen of dit nodig is? Zet dan de temperatuur van je cv-ketel op 50 graden. Check vervolgens of je huis – ook na een koude nacht – ’s morgen snel genoeg opwarmt. Ook over lage temperatuurverwarming heeft Milieu Centraal een interessant artikel gepubliceerd.

Subsidie

Vaak kun je subsidie krijgen als je meer dan één energiebesparende maatregel treft. Huiseigenaren kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Voor verenigingen van eigenaren (VvE’s) van appartementencomplexen is er de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). De subsidie bedraagt ongeveer 20%.

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de btw terugkrijgen. Dat scheelt je dus 21%! De aanvraag voor belastingteruggave word door het installatiebedrijf waar wij zaken mee doen voor je geregeld. Houd je het liever in eigen hand? Kijk dan even op de website van de Belastingdienst.

Tot slot zijn er mogelijkheden om tegen interessante voorwaarden geld te lenen voor het verduurzamen van je huis. Deze ‘groene leningen’ worden zowel door banken als door de overheid aangeboden.

Meer informatie

Wil je meer weten over de (financiële) mogelijkheden die jij hebt? Vraag het dan eens aan een van onze Erkend Financieel Adviseurs. Wij zijn niet alleen specialist op het gebied van financiële zaken, maar ook op het gebied van duurzaam wonen. Zo weet jij zeker dat je met een expert om tafel zit!

Donderdag, 22 april 2021