Door de stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen enorm populair. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 31 procent van de consumenten zonnepanelen op het dak, en dat aantal is nog altijd groeiende. Maar zijn deze zonnepanelen eigenlijk wel goed verzekerd?

Onder welke verzekering vallen je zonnepanelen?

Zonnepanelen zitten aan de buitenkant van je huis vast, dus vallen ze onder de opstalverzekering. Logisch, toch?

Maar wat als je een huurhuis hebt? Dan verzeker je de panelen via het onderdeel ‘huurdersbelang’ (soms ook eigenaarsbelang genoemd) bij je inboedelverzekering. Controleer wel altijd even of het maximaal verzekerde bedrag voldoende is voor je zonnepanelen. Als dit niet het geval is, vraag je de verzekeraar het bedrag te verhogen.

Zijn je zonnepanelen automatisch meeverzekerd?

Schaf je zonnepanelen aan, geef dat dan altijd door aan de verzekeringsmaatschappij. Bij sommige maatschappijen zijn zonnepanelen automatisch meeverzekerd, maar toch nog even melden is verstandig. De verzekerde waarde moet worden aangepast en je betaalt iets meer premie.

Het gaat vaak om slechts enkele euro’s per jaar, en zo weet je zeker dat je bij schade aan je zonnepanelen voldoende verzekerd bent.

Stormschade zonnepanelen

Storm- en hagelschades komen het vaakst voor bij zonnepanelen. Gelukkig vallen deze schades gewoon onder je opstal- of inboedelpolis. Houd er bij storm wel rekening mee dat je pas een vergoeding krijgt vanaf windkracht 7.

Diefstal van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een gewild object bij dieven. Omdat zonnepanelen op een schuin dak meestal stevig aan het dak zijn bevestigd, is het risico op diefstal daar niet zo groot.

Maar bij panelen op een plat dak is dit een ander verhaal. Omdat deze panelen niet aan de woning vast zitten maar los op het dak staan (verzwaard met stenen), vergoeden verzekeraars diefstal van deze panelen meestal niet.

Kies je toch voor panelen op een plat dak of in je tuin? Informeer dan goed bij je verzekeraar of ze verzekerd zijn bij diefstal.

Brand veroorzaakt door zonnepanelen

Zonnepanelen genereren veel warmte, waardoor de kans op een brand bestaat. Of je in zo’n geval een vergoeding krijgt van je woonverzekeraar hangt af van de oorzaak.

Is er een gebrek in het zonnepaneel zelf, dan wordt de brandschade gewoon vergoed. Maar veel branden ontstaan doordat de zonnepanelen niet correct gemonteerd zijn. Dan vergoedt je opstal- of inboedelverzekering niets. Je verhaalt de schade dan bij de installateur.

Laat zonnepanelen daarom altijd installeren door een erkende installateur. Liefst één die garantie geeft op de installatie. En laat je zonnepanelen elke drie jaar controleren. Zo voorkom je een hoop ellende.

Losse zonnepanelenverzekering afsluiten?

Verkopers en installateurs van zonnepanelen bieden vaak specifieke polissen voor zonnepanelen aan.  Dit lijkt interessant, maar is vaak overbodig en duur.

Controleer eerst altijd goed hoe de zonnepanelen verzekerd zijn bij je woonverzekeraar. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent en onnodig veel geld betaald.

Bron: Amanda Bulthuis  –  Dossier Verzekeren

BNN Vara / Kassa