Ruim de helft van de autobezitters die zijn auto weleens aan een ander meegeeft, weet niet hoe het zit met de verzekering als er schade wordt gereden door de lener. Daardoor riskeren auto-uitleners bij schade onbewust kosten die kunnen oplopen tot wel 290 euro per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 1.000 respondenten.

Volgens Mark van Zelst, chief product officer bij Pricewise zijn mensen zich er vaak niet van bewust dat degene die de auto leent altijd verzekerd is via de autoverzekering van de autobezitter. “Een kwart van de Nederlandse auto-uitleners denkt zelfs dat degene die de auto leent, verzekerd moet zijn”, zegt hij.

Premie stijgt

Daardoor kunnen autobezitters bij schade door een lener voor onverwachte kosten komen te staan. De gemaakte schade heeft namelijk invloed op de premie van de auto-uitlener en niet op die van de lener. “Als de ander met jouw auto schade rijdt en jij deze schade claimt bij de verzekeraar, dan kun je flink meer premie gaan betalen door een daling in het aantal schadevrije jaren”, aldus de chief product officer.

Veel mensen weten volgens Van Zelst bovendien niet dat de verzekeraar bij schade tot maximaal vijftien schadevrije jaren rekent. Hij adviseert dan ook om na te gaan hoeveel de reparatie van de schade ongeveer kost, voor deze bij de verzekeraar te claimen.