De verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar heeft ertoe geleid dat steeds meer oudere werknemers in zware beroepen de laatste jaren voor hun pensioen een arbeidsongeschiktheidsuitkering nodig hebben. Dat zeggen het Pensioenfonds Metaal & Techniek en het pensioenfonds Zorg & Welzijn woensdagochtend tegen de Volkskrant.

PMT heeft te maken met een verdubbeling van het aantal nieuwe arbeidsongeschikten sinds de pensioenleeftijd omhoog is te gaan. Bij Zorg & Welzijn gaat het om een vijfde meer ouderen die een beroep moeten doen op de WIA. Volgens het UWV groeide het aantal arbeidsongeschikten vorig jaar met 12%, de sterkste stijging sinds 2010.

Eerder met pensioen

“De pensioenleeftijd stijgt zo snel dat ouderen met een zwaar beroep dat niet kunnen bijhouden”, zegt Jan Berghuis van pensioenfonds PMT in de Volkskrant. Hij voorziet na 2020 een nog grotere groei van het aantal arbeidsongeschikten. Dan houdt een regeling op waarmee ouderen vervroegd kunnen stoppen met werken.

Berghuis pleit ervoor dat mensen in zware beroepen eerder met pensioen kunnen. “Loodgieters of onderhoudsmedewerkers die vaak al op hun zeventiende begonnen zijn met zwaar werk, houden dat niet vol tot ze bijna 68 of misschien nog wel ouder zijn.”

Stijging past bij arbeidsmarkt

De Amsterdamse hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid Pierre Koning zegt in de Volkskrant dat de toename van het aantal mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering niet betekent dat de verhoging van de pensioenleeftijd moet worden teruggedraaid. Hij noemt het een het logisch gevolg van het ander. “De stijging van het aantal arbeidsongeschikten past bij een arbeidsmarkt waarop meer mensen aan het werk zijn en tot op hogere leeftijd doorwerken. Daarmee neemt ook het aantal kwetsbare werkenden toe en dus het aantal arbeidsongeschikten”, zegt hij tegen de krant.