De basispremie voor zorgverzekeringen ligt voor 2017 gemiddeld op € 109,43. Dat is € 7,19 duurder dan er nu gemiddeld maandelijks wordt betaald aan zorgpremie. Het Zorgverzekering Informatie Centrum zette de nieuwe premies op een rijtje.

Bij de restitutiepolissen zijn er bij Delta Lloyd en Menzis (Basis Vrij) de grootste premiestijgingen te zien, met respectievelijk een premiestijging van € 12,30 en € 12,25 per maand in 2017. Er is één restitutiepolis die dezelfde zorgpremie hanteert in 2017 als in 2016, namelijk die van de Deventer zorgverzekeraar Salland met hetzelfde bedrag van € 112,95 per maand.

Ook bij de naturapolissen stijgt de verzekering van Menzis het meest in prijs, van € 107 in 2016 naar € 119 in 2017. De naturapolissen die het minst stijgen in 2017 zijn de Zorg Zeker verzekering van Zorg & Zekerheid en Zilveren Kruis Ziezo. Beide verzekeringen stijgen met slechts € 3,20 euro per maand.

De combinatiepolis van DSW stijgt in zijn rijtje het meest, met 9,25 euro per maand naar €108. De Schiedamse verzekeraar was traditiegetrouw de eerste zorgverzekeraar die zijn premie bekend maakte.De verzekering die de premie voor de combinatiepolis het meest weet te beperken is die van Interpolis (Zorg Actief), met 5,75 euro.

Naar een premie die de kosten dekt
Op Prinsjesdag voorspelde Minister Schippers dat de zorgpremies met 3,50 euro zouden stijgen. Slechts een enkele zorgverzekeraar wist binnen die bandbreedte te blijven.  De meeste premies stijgen tussen de 7 en 9 euro. Volgens DSW-directeur Chris Oomen is Schippers veel te positief geweest over de premieontwikkeling zo stelde hij eerder deze maand. “De laatste jaren hebben we te maken met stijgende zorgkosten, maar door reserves af te bouwen, bleef de premie nagenoeg gelijk. De premie die u nu betaalt, is dus eigenlijk ‘kunstmatig’ laag door inzet van reserves. Dat kan niet door blijven gaan”, aldus Oomen.

Verantwoord reserveniveau
“Als wij als zorgverzekeraars, zoals de minister had bedacht in haar begroting, twee miljard aan reserves hadden ingezet, zou de premiestijging in 2017 weliswaar meevallen, maar zouden we het probleem naar volgende jaren hebben verschoven. Reserves zijn niet oneindig. Verzekeraars moeten verplicht een verantwoord reserveniveau aanhouden, om onvoorziene, grote kostenposten in slechte tijden te kunnen betalen. Het had de minister gesierd als ze erbij had gezegd: ‘U betaalt met de premie uit deze begroting (opnieuw) veel minder dan wat de zorg daadwerkelijk kost, maar houdt u er rekening mee dat dit volgend jaar niet meer kan en de premie zeer aanzienlijk zal stijgen’. Hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk moeten we toe naar een premie die de kosten dekt.”