Woning knelpunt bij scheiding

Veel mensen die gaan scheiden, krijgen er – naast alles wat op hen afkomt – een extra probleem bij: de eigen woning.

Aangescherpte kredietregels maken het voor een van de partners moeilijk om de woning te behouden. Toch zijn er ook lichtpuntjes.

                                                               Willie Godschalk, scheidingsplanner

De laatste maanden worden wij dagelijks geconfronteerd met problemen rondom de eigen woning. Nu het verkopen van de woning in de huidige markt heel lastig is, kan het een goed alternatief zijn dat één van de partners in de woning blijft wonen. Dit gaat alleen niet altijd zonder slag of stoot. Voorbeeld: Margriet en Johan gaan scheiden. Margriet zou dolgraag samen met hun 2 kinderen in de echtelijke woning blijven wonen. In overleg met De Scheidingsplanner wordt het gemeenschappelijk vermogen zo verdeeld, dat Margriet de woning van € 250.000 en de bijbehorende hypotheek van € 125.000 toebedeeld krijgt. De netto woonlast bedraagt circa € 380 per maand. Margriet krijgt naast haar eigen inkomen ook partneralimentatie. In totaal bedraagt haar bruto jaarinkomen € 25.000. Ook ontvangt zij € 600 kinderalimentatie per maand. Na de betaling van haar woonlasten, houdt Margriet maandelijks € 2.100 netto over voor consumptieve uitgaven.

De bank gaat met deze oplossing niet akkoord: Overkreditering! Op basis van haar bruto inkomen mag Margriet slechts € 113.000 en niet de benodigde € 125.000 lenen. Dus Margriet moet maar gaan wonen in een huurhuis met een huur die veel hoger is dan de netto hypotheeklast. De reden van deze afwijzing ligt in het feit dat banken kredietregels hebben opgesteld op basis van familie “Doorsnede”. In de zaak van Margriet wordt dus geen rekening gehouden met inkomen uit kinderalimentatie, belastingvoordelen voor alleenstaande ouders, zorgtoeslag, etc.

Gelukkig bood De Scheidingsplanner wel uitkomst voor Margriet. Door slim gebruik te maken van de mogelijkheden en een goede cijfermatige onderbouwing in samenwerking met de adviseurs van Helder Hypotheek.nl, kon de bank uiteindelijk worden overtuigd. Loopt u ook tegen een dergelijk probleem aan? Aarzel niet en bel direct 06 2666 8666 voor een kosteloos kennismakingsgesprek met Willie Godschalk of 0570 – 68 68 68 voor een adviesgesprek met Rob Schouten van Helder Hypotheek.nl. Voor meer informatie, kijk op www.scheidingsplanner.nl of www.helderhypotheek.nl.

Door een goede cijfermatige onderbouwing werd de bank door ons overtuigd.

Gratis boekje

Voor meer informatie en het gratis boekje ‘Help, ik ga scheiden!’ kunt u terecht op www.scheidingsplanner.nl