De huidige warmtepompen zijn interessant voor een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis, maar voor een oud huis minder geschikt. In de Telegraaf zeggen een aantal installatiebedrijven dat Nederland moet waken voor al te hoge verwachtingen van de warmtepomp. “Bij bestaande bouw is het vragen om problemen. Daar waait de warmte zo weer uit”, zegt een installateur tegen de krant. Gebruikers klagen over lawaai, hoge elektriciteitsrekeningen en koude woonkamers.

Installateurs vinden warmtepomp ongeschikt in ouder huis

In de onderhandeling over een nieuw Klimaatakkoord ligt ook de complete afschaffing van de gasgestookte cv-ketel per 2021 op tafel. Volgens installatiedeskundigen is dat een slecht idee. “De consument wordt een rad voor ogen gedraaid”, zegt Steven Lobregt van energieadviesbureau Sparkling Projects in de ochtendkrant. “We zijn gewend dat we met een draai aan de thermostaat binnen een kwartier een comfortabel warm huis hebben. Dat kan niet meer bij een warmtepomp.”

Hoge kosten

Een installateur zegt in de krant dat een warmtepomp vaak onvoldoende werkt. De Nederlandse woningvoorraad bestaat voor 60 procent uit huizen gebouwd voor 1984. Om die huizen geschikt te maken voor een warmtepomp, moeten daken, muren en vloeren geïsoleerd worden. Bovendien moet er vloerverwarming worden aangelegd. De kosten van een overstap kunnen volgens Vereniging Eigen Huis oplopen tot zo’n 25.000 euro.

Lobregt waarschuwt ook voor de capaciteit van de pompen. Als een meerpersoonshuishouden achter elkaar wil douchen heeft een warmtepomp al een extra verwarmingselement nodig en schiet het stroomverbruik omhoog.

Stille exemplaren

Een warmtepomp werkt als een omgekeerde airco. Buiten de woning draait een ventilator en de pomp blijft continu zoemen. Ook dat zorgt bij de gebruikers voor overlast. Volgens de koepel van warmtepompfabrikanten DHPA wordt geluidsoverlast ook veroorzaakt door verkeerde installatie. “We werken er hard aan om voldoende installateurs van de juiste opleiding te voorzien”, zegt DHPA-voorzitter Frank Agterberg in de krant. “Er zijn al zeer stille exemplaren leverbaar.”