De bodem van de huizenmarkt is in zicht. De daling van het aantal verkochte huizen is vrijwel tot stilstand gekomen en het tempo van de prijsdalingen is afgezwakt. Volgens Hypotrust directeur Michel van den Akker, is het voor de consument juist nu het moment om te profiteren van deze lage prijzen en een huis te kopen. Daarnaast draagt een langere rentevastperiode bij aan het stukje zekerheid waar de consument in deze tijd behoefte aan heeft.Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.

Richting en duidelijkheid
De voorwaarden voor de hypotheekrenteaftrek zijn per 1 januari 2013 veranderd. Zoals bekend, wanneer een klant een hypotheek afsluit, dan moet deze in maximaal 30 jaar volledig en tenminste annuïtair afgelost worden om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Nieuw afgesloten hypotheken met een andere aflosvorm dan hierboven omschreven, komen vanaf 1 januari 2013 niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Kunstmatig lage rente
Hypotrust merkt dat consumenten niet alleen behoefte hebben aan richting en duidelijkheid, maar ook op zoek zijn naar zekerheid. Langdurige zekerheid en het liefst tegen een zo laag mogelijke rente. Hoewel tekenen van herstel in Amerika aanhouden en de Federal Reserve mede als gevolg hiervan aangekondigd heeft het steunprogramma later dit jaar geleidelijk te gaan afbouwen, duurt de crisis in Europa vooralsnog onverminderd voort. De aanhoudende Eurocrisis kan juist nu benut worden door de aspirant huizenkoper volgens Van den Akker. “De ECB houdt de rente nog steeds op een kunstmatig laag niveau om Europa de crisis uit te helpen. Deze is hierdoor historisch laag en hiervan kan de consument gebruik maken door zijn hypotheekrente juist nu, voor een langere periode vast te zetten”.Vraag en Aanbod
Ruim tweederde van de consumenten kiest momenteel voor een rentevastperiode van 10 jaar. “Dit betekent dat er in 2023 een hausse aan hypotheken op de markt beschikbaar komt voor renteherziening. Ook op de kapitaalmarkt zal dan het marktmechanisme in werking treden waarbij de prijs gevormd wordt door vraag en aanbod. Doordat het aanbod zeer hoog zal zijn, is de kans op in verhouding hogere verlengingstarieven reëel aanwezig.

Helder Hypotheek wijst consumenten hierop en kijkt welke alternatieven er zijn. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een langere rentevastperiode van 15 jaar. Hiermee heeft de consument gedurende de helft van de looptijd van de hypotheek de zekerheid van een lage rente en is de hypotheek op een ander en minder hectisch moment toe aan renteherziening”.

Exclusief Hypotrust aanbod Hypotrust OK Hypotheek
Hypotrust speelt met de Hypotrust OK Hypotheek in op deze ontwikkelingen en biedt exclusief een rentevast periode van 15 jaar aan. “Hypotheektrust heeft in nauwe samenwerking met Argenta een beperkt volume voor deze rentevastperiode beschikbaar. Dit tarief geldt ‘zolang de voorraad strekt’. Helder Hypotheek adviseert de onsument in wat hij nodig heeft. Wij laten ons niet verleiden om klakkeloos de consument te geven waar hij om vraagt.

bron Hypotrust/Helder Hypotheek.nl