Het is voor het eerst officieel mogelijk om de restschuld mee te financieren in een ander huis. Dit blijkt uit de nieuwe gedragsregels voor de banken, die onlangs zijn vastgelegd.

De verwachting is dat in Nederland steeds meer huishoudens de woning met verlies moet verkopen. “Het fenomeen overwaarde is niet meer vanzelfsprekend”, aldus Rob Schouten van Helder Hypotheek.nl.

Clausule

Banken onderkennen het probleem van restschuld nu officieel. Woningbezitters die na verkoop van hun huis zonder NHG-garantie met een restschuld blijven zitten, kunnen deze na de zomer meefinancieren in een volgende hypotheek. In de clausule, die de banken hebben opgenomen in de nieuwe gedragscode, staat zwart op wit dat gezinnen de schuld die zij bij de verkoop van de oude woning overhouden, mogen meenemen bovenop de nieuwe hypotheeksom. Dit komt neer op een hogere financiering dan de 110% van de marktwaarde van het huis, zoals die per augustus ingaat voor nieuwe hypotheken.

Onder controle

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben de banken deze clausule opgenomen om grip te houden op de restschuld. “Met de meefinanciering in een volgende hypotheek is de bank er zeker van dat het geld wel wordt terugbetaald. Zo wordt het probleem nog onder controle gehouden. De financiers krijgen hiermee plat gezegd meer zekerheid dat de gehele schuld wordt ingelost. Consumenten mogen hier eigenlijk blij mee zijn, want als zij een persoonlijke lening moeten afsluiten, dan zijn zij een stuk duurder uit. De clausule is bovendien goed voor de doorstroming op de woningmarkt.