Dit voorjaar gaf een stijging van 13 procent te zien van het aantal vakantiepech gevallen. Hierbij aantal tips om de komende zomervakantie pech onderweg te voorkomen. Verscheidene pechgevallen waren met een betere voorbereiding te voorkomen geweest.

Veel vakantiegangers reizen met oudere auto’s naar de vakantiebestemming. Als de auto niet goed onderhouden is, dan is de kans op pech met een oudere auto ook groter. Een algemene tip is dan ook om een zomercheck uit te voeren, waarbij wordt gekeken naar de remmen, accu, verlichting, autobanden en oliepeil. Hierna vijf meer specifieke reistips.

Tip 1: bespaar brandstof, check de bandenspanning. Controleer of de bandenspanning van het voertuig in orde is. Met een juiste bandenspanning gaan de banden veel langer mee. Bovendien bespaar je hiermee 7 procent brandstof. In veel nieuwe auto’s zit een systeem dat de bandenspanning automatisch controleert. Als dat niet het geval is, dan kan je bij bijna elk tankstation terecht om zelf de bandenspanning te checken.

Tip 2: controleer het oliepeil. Grote afstanden rijden betekent ook meer olieverbruik. Rijden met te weinig olie is zeer schadelijk voor de motor. Zeker als het om een lange reis gaat. Controleer daarom van tevoren of er voldoende motorolie aanwezig is. Je kan zelf de olie bijvullen of dit door de garage laten doen. Het controleren van het oliepeil moet wel gebeuren bij een koude motor.

Tip 3: zorg voor voldoende koelvloeistof. Tijdens de zomer kan de temperatuur buiten behoorlijk oplopen. Helemaal in landen als Frankrijk, Spanje of Italië. Daarnaast zorgt het rijden door bergen en heuvels al snel voor oververhitting van de motor. Zorg daarom voor vertrek voor voldoende koelvloeistof.

Tip 4: voorkom boetes, denk aan verplichte items. Het is verstandig om je vooraf te verdiepen in de verkeersregels en voertuigeisen in Europese landen. Waar moet je op letten? En wat is verplicht om in de auto te hebben? Elk land houdt er namelijk zijn eigen verkeersregels op na. Zo is het in België, Griekenland en Turkije verplicht om een brandblusser in de auto te hebben en in Frankrijk is een alcoholtester vereist. Verder kan een reservesleutel van belang zijn, een routekaart voor als de navigatie uitvalt, reservelampjes en zekeringen.

Tip 5: pechhulp verzekering. Ondanks goede voorbereidingen kan het altijd gebeuren dat de vakantieganger toch met pech komt te staan. Daarom is het raadzaam een pechhulp verzekering met Europadekking te hebben. Als de auto niet ter plekke gerepareerd kan worden, dan staat er een vervangende auto klaar zodat de vakantie toch kan doorgaan. Naast een rijbewijs, geldig paspoort of identiteitsbewijs is dan wel een creditcard nodig.