Let op! Private Lease beïnvloed hoogte hypotheek

Als je een auto privé gaat leasen dan heeft dit grote invloed op de hoogte van de te verkrijgen hypotheek. Als je een auto van de zaak krijgt die geleased is, dan heeft dit geen nadelige gevolgen voor de hoogte van de hypotheek. Als je zelf een leasecontract afsluit dan wordt deze bij het Bureau Krediet Registratie, het BKR aangemeld als Operationele Lease. Let hier op als je zo’n overeenkomst afsluit want vaak wordt dit niet door de verkopende partij verteld. Dan kom je niet voor verrassingen te staan als je een hypotheek wilt afsluiten.

Een privé leaseovereenkomst bestaat uit een financieel deel en een service deel. Het financiële deel wordt geregistreerd en bedraagt 65% van de totale lease-som. De bank ziet dit als een financiële verplichting en houdt daardoor rekening met 2% van dit bedrag. Dit zorgt ervoor dat je een stuk minder kunt lenen.”

Een voorbeeld
Stel je least een auto met een looptijd van 48 maanden. Het maandelijkse leasebedrag is vastgesteld op 375 euro. Het inkomen is 37.000 euro en de rente 1,74% voor 10 jaar vast. De maximale hypotheek met NHG bedraagt zonder rekening te houden met het leasebedrag 177.176 euro.

Groot verschil
Als we wel rekening houden met het leasebedrag van 375 euro dan houdt de bank met 65procent van de totale kosten rekening. 48 x 375 = 18.000 x 65% = 11.700 euro. Bij de toetsing voor de berekening van de maximale hypotheek wordt nu 234 euro (€ 11.700 x 2%) per maand meegenomen als financiële verplichting. Hierdoor wordt de maximale lening nog maar 111.585 euro, een verschil van maar liefst 65.591 euro.

Het is heel belangrijk om met deze consequenties rekening te houden bij de aanschaf van een auto die privé geleast wordt.