Mensen gaan af en toe voor duizenden euro’s het schip in, aldus Allianz Global Assistance. “Men denkt namelijk vaak dat alles is gedekt in een nieuwe zorgverzekering en zetten daarom ten onrechte hun reisverzekering stop.

“Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering stoppen mensen soms op verkeerde gronden hun reisverzekering, omdat men denkt dat alles is gedekt in de nieuwe zorgverzekering. Vaak met alle gevolgen van dien”, aldus Allianz Global Assistance. Volgens deze reisverzekeraar dekt een basisverzekering slechts de medische kosten op basis van het Nederlandse tarief. “Bij een aanvullende verzekering medische kosten buitenland wordt soms wel 200 procent van het Nederlands tarief vergoed of er geldt een maximering. In sommige vakantielanden is dit bij lange na niet voldoende om alle medische kosten te dekken. Maar ook een reddingsoperatie met een helikopter, repatriëring in het geval van overlijden of het vervoer van reisgenoten als er iets mocht gebeuren, kunnen duur uitvallen en zijn daardoor niet volledig gedekt op de zorgverzekering. Een reisverzekering vergoedt wel de kostprijs van noodzakelijke medische behandelingen, reddingsoperaties en repatriëring in bovenstaande situaties in het buitenland.”

Volgens de reisverzekeraar kost de behandeling van bijvoorbeeld een maag- en darmontsteking in Spanje: 8.000 euro, in Nederland: 1.730 euro. Een bezoek aan de spoedeisende hulp in Miami: 53.000 euro, in Nederland: tussen de 500 en 10.000 euro afhankelijk van de diagnose. En een snee- of kniewond in Griekenland: 3.500 euro, in Nederland: 325 euro. “Sluit daarom een reisverzekering met medische kosten af”.

Ook is het aan te raden regelmatig een reisverzekeringscheck te doen. Passen alle gekozen dekkingen nog bij het reisgedrag? Denk hierbij aan de gezinssamenstelling, Europa of Werelddekking en de waarde van de bagage aangezien vaak dure smartphones en tablets mee worden genomen”.