0570 68 68 68
Mr. H.F. de Boerlaan 32 - Deventer
info@helderdeventer.nl
Nieuws

Pensioenpremie omhoog voor zeker 1,6 miljoen Nederlanders

 

Zeker 1,6 miljoen Nederlanders moet dit jaar meer premie voor hun pensioen betalen dan in 2016. Dat komt neer op 30% van de premiebetalers aan pensioenfondsen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Financiële Dagblad onder alle bedrijfstakpensioenfondsen.

Pensioenpremie omhoog voor zeker 1,6 miljoen Nederlanders

Van de 54 bedrijfstakpensioenfondsen verhoogden liefst een derde de premies per 2017. Daarbij ging het in sommige gevallen om verhogingen van meer dan 2 procentpunt.

Premieverlaging bij zes fondsen

Bij zes pensioenfondsen daalde de premie tegen de trend in iets, al ging het vaak niet om echte verlagingen. Zo is bij pensioenfonds Schilders de premie verlaagd, omdat de vakantiebonnen zijn afgeschaft. Over de vakantiedagen via deze bonnen werd namelijk geen pensioen opgebouwd.

Premie niet kostendekkend

De premieverhoging ten spijt dekt de premie door de lagere rente bij lange na niet de kosten. “Afgelopen september kwamen de premies gemiddeld nog niet op 70% van de kostprijs. Dat was alarmerend”, stelt Wichert Hoekert, adviseur van Willis Towers Watson. Doordat de rente in de laatste maanden van 2016 weer is gestegen, is de situatie wel iets verbeterd. “Maar als de fondsen de premies niet hadden verhoogd, zouden de premies begin 2017 nog steeds maar zo’n 75% van de kosten hebben gedekt. Nu ligt dat percentage hoger.”