Als je naar de pistes gaat om te skiën of snowboarden, zit een ongeluk in een klein hoekje. Moet je je extra verzekeren om met een gerust hart op wintersport te gaan? En is de vrees voor dubbele dekking terecht?

Elk jaar gaan bijna een miljoen Nederlanders op wintersport. Een deel van hen belandt na een valpartij bij een kliniek of gaat eerder naar huis. “Het kan flink in de papieren lopen als je slecht verzekerd op wintersport gaat. Voor relatief weinig geld dek je je in voor grote risico’s”, zegt Bas Knopperts van vergelijkingssite Independer.

De doorsnee reisverzekering dekt voor je vakantie vooral schade aan of diefstal van je bagage. Maar om te zorgen dat ook je dure wintersportuitrusting verzekerd is, kun je speciale wintersportdekking regelen.

Wel geldt er een maximumbedrag voor je spullen, dat afhankelijk is van je verzekering. Net zoals dat vaak ook geldt voor elektronica.

Dure klinieken in skigebied

Dan het medische verhaal. De standaard zorgverzekering biedt enige dekking voor medische kosten op wintersport, maar mogelijk niet genoeg.

De normale basisverzekering voor zorg dekt wel medische behandelingen bij een dokter of in een ziekenhuis. “Maar alleen tot de gangbare tarieven die in Nederland gelden”, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond.

Klinieken in wintersportgebieden zijn vaak duurder dan het gemiddelde ziekenhuis in Nederland. Daardoor kan het zijn dat je flink moet bijbetalen. Het verschil tussen de zorgkosten in Nederland en op je wintersportlocatie kun je dekken via je reisverzekering, maar ook via een aanvullende zorgverzekering.

Speciale verzekeringsmodules voor bagage of medische kosten

Een aanvullende zorgverzekering is vaak duurder dan een reisverzekering, zeker omdat je daarvoor het hele jaar betaalt. Maar als je die aanvullende zorgverzekering hebt voor bezoeken aan de fysiotherapeut of opticien, kun je dan zonder speciale wintersportdekking op je reisverzekering?

“Ik zou niet zonder reisverzekering op een best risicovolle vakantie gaan”, zegt Donat. “Wel is het lastig dat reisverzekeringen erg verschillen. Bij de ene polis is de wintersportdekking al heel compleet. Bij de andere moet je nog speciale modules voor bagage of medische kosten afsluiten.”

Reden om een reisverzekering te nemen, is de dekking voor reddingsacties op de piste en ziekenvervoer terug naar huis (repatriëring). Een ander verschil is dat aanvullende zorgverzekeringen het eigen risico bij een behandeling op wintersport niet dekken. Reisverzekeringen met dekking voor geneeskundige kosten wel.

Waaghalzen moeten oppassen

Waaghalzen moeten extra goed opletten. “Ga je offpiste skiën, dan kan je dekking voor medische kosten en noodhulp vervallen”, zegt Knopperts. “Wat hiervoor de regels zijn, bijvoorbeeld of je onder begeleiding van de piste af gaat, verschilt per reisverzekering.”

Dat geldt ook voor langlaufen. Bij de ene verzekering heb je hiervoor wintersportdekking nodig, bij de andere niet.

Ga je op wintersport, neem dan altijd je zorgverzekeringspas mee. Anders moet je bij klinieken mogelijk zorgkosten voorschieten.

 

Bron: Nu.nl