Voldoende inkomen en het risico om arbeidsongeschikt te worden zijn de grootste ondernemerszorgen. Drie op de vijf ondernemers liggen hier wakker van. Positief gestemd zijn ondernemers over hun verwachte omzet voor 2017 en 2018. Bijna de helft voorspelt de komende twee jaar hogere omzetcijfers te halen. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 500 zzp’ers en mkb-ondernemers.

Slechts 10 procent verwacht de komende twee jaar minder omzet te draaien. De positieve omzetverwachtingen zijn in lijn met de investeringscijfers die ondernemers voor het eerste kwartaal van 2017 voorzien. Over de gehele linie verwachten ondernemers evenveel te investeren als in het laatste kwartaal van 2017. Met name groot-mkb’ers zijn ambitieus: bijna een derde van hen zegt in het eerste kwartaal van 2017 meer te gaan investeren.

Ruim de helft van de ondernemers verwacht dat de concurrentie in 2017 gelijk blijft. Bijna een kwart voorziet dit jaar juist meer concurrentie. De werving van personeel blijft belangrijk, maar niet meer of minder dan de afgelopen maanden. Ondernemers zeggen in het eerste kwartaal van dit jaar waarschijnlijk evenveel personeel aan te zullen nemen.

 

Ondernemerszorgen
Ondernemen is een vak apart, De zelfvoorziening in arbeid brengt risico’s met zich mee waar ondernemers ’s nachts weleens van wakker liggen. Voldoende inkomen en het risico op arbeidsongeschiktheid zijn de grootste ondernemerszorgen. De verzekeraar noemt het daarom opvallend dat veel ondernemers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben. Daarnaast piekert ruim de helft van de ondernemers over de gevolgen van een faillissement voor de financiële privésituatie.

Andere ondernemerszorgen zijn cybercriminaliteit (47 procent), concurrenten (45 procent) en de financiële staat van de onderneming (44 procent). Voor twee op de vijf ondernemers is het meekomen met trends en ontwikkelingen iets waar ze zich zorgen over maken. Hetzelfde geldt voor de financierings- en/of verzekeringsmogelijkheden