We krijgen de laatste steeds meer het verzoek om de aflossingsvorm van de hypotheek te wijzigen. In het verleden waren levenhypotheken en hypotheken gekoppeld aan een beleggingsverzekering voor veel klanten interessant. Door de beursontwikkelingen en de hele affaire rondom woekerpolissen kiezen klanten nu liever voor zekerheid. De waarde van zo’n verzekering kan geruisloos fiscaal worden voortgezet in een hypotheekvorm die wel zekerheid biedt: de spaar- en/of bankspaarhypotheek. De resterende looptijd van de oude verzekeringspolis maakt niet uit. Als de oude hypotheek nog 7 jaar loopt dan kan deze gewoon worden omgezet in een bankspaarhypotheek. Dat kan niet bij elke bank. Wij leggen u graag uit waar dit mogelijk is. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar de nieuwe bankspaarhypotheek aan moet voldoen. Zo dient het eerder afgesproken eindkapitaal hetzelfde te blijven en de einddatum dient hetzelfde te zijn. Een kortere looptijd mag, een langere niet. Er zijn tegenwoordig bankspaarhypotheken die erg gunstig zijn ten opzichte van hun concurrenten. Er is bijvoorbeeld een bank die een bonus uitkeert van maar liefst 10% gedurende de hele looptijd van de hypotheek (30 jaar). Dit betekent voor u, wanneer u € 200.000,- bij elkaar wilt sparen, u
€ 20.000,- kado krijgt. Er wordt in dit geval een spaarplan gemaakt om € 180.000,- bij elkaar te sparen. De rest krijgt u als bonus van de bank.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Er zijn in het verleden veel hypotheken gesloten zonder NHG. Bij een renteherziening is de rente van een hypotheek zonder NHG ongeveer 0,7% hoger dan een hypotheek met NHG. Een renteherzieing is een ideaal moment om zonder boete over te stappen naar een andere bank met betere rente- en hypotheekvoorwaarden. Dit zogenaamd oversluiten kan met NHG als er sprake is van een verbouwing. Een bedrag van € 250,- is voor de NHG al voldoende om de hypotheek te kunnen oversluiten naar een hypotheek mét NHG. Verder zijn er de gebruikelijke eisen aan inkomen en onderpand. Een belangrijke voorwaarde is, dat de oude hypotheek, in ieder geval lager dient te zijn dan de waarde van de woning vóór verbouwing. Een goede indicatie van de huisige waarde is de WOZ-waarde van de woning.

Meer informatie? Bel 0570 – 68 68 68