Ik las een aantal maanden geleden een artikel waarin werd beweerd dat meer dan 50% van de mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben, denken dat hun hypotheek aan het einde is afgelost. Ik dacht dat kan toch niet waar zijn! De naam zegt het toch duidelijk genoeg, aflossingsvrij is aflossingsvrij. Ik heb zelf het onderzoek overgedaan in de gesprekken die ik dagelijks met met mijn relaties heb en kan alleen bevestigen wat eerder onderzoek al had uitgewezen. Het blijkt dat inderdaad meer dan 50% denkt dat na afloop de hypotheek is afgelost! Zowel laag- als zeer hoogopgeleide klanten blijken dit te denken. Hieronder enkele reacties:

– ja maar ik heb dan toch al 30 jaar rente AFGELOST!
– dan ben ik van de schuld af
– de financiën regelt mijn partner, ik zou het niet weten wat er na 30 jaar gebeurd.

Er rust dus een schone taak bij alle banken en financieel adviseurs om de klanten goed uit te leggen dat een aflossingsvrije hypotheek, zolang die niet wordt afgelsot, een hele leven blijft bestaan, tot het moment van verkoop van de woning. Het klinkt te simpel voor woorden. Diegene die dit leest en denkt dat mijn bevindingen niet kloppen, zou voor de aardigheid zijn partner eens moeten vragen wat er met een aflossingsvrije hypotheek gebeurd na 30 jaar. 50% kans dat hij of zij geen flauw idee heeft wat het antwoord is. In een eerder artikel heb ik uitgelegd dat de bete hypotheek geen hypotheek is. Met een aflossingsvrije hypotheek kom je dus nooit of te nimmer van je schuld af en betaal je soms wel 50-60 jaar lang. Hiermee kwalificeert deze hypotheekvorm zich als de duurste hypotheekvorm. Het is niet voor niets dat banken deze vorm het liefste adviseren. Daar verdienen ze gewoonweg het meeste aan. Laatst had ik een jong stel dat een nieuwbouwwoning had gekocht en voor een advies ook bij de ….bank waren geweest. Bij de bank waren de lasten het laagste tot nu toe en dat sprak hun wel aan. (Wie niet!) De bank had hun een gehele aflossingsvrije hypotheek geadviseerd, zonder overlijdensrisicoverzekering, zonder arbeidsongeschiktheids- of werkeloosheidsverzekering en zonder kapitaalopbouw. Gelukkig heb ik ze op tijd kunnen laten inzien dat ze veel beter een plan konden maken om hun hele hypotheek af te lossen en de overige risico’s goed te regelen.