Slechts 42 procent van de Nederlanders wisselt hun autobanden in de winter, zo blijkt uit onderzoek van bandenfabrikant Bridgestone. De meeste Nederlanders achten winterbanden niet nodig om hun wegprestaties optimaal aan te passen aan de weersomstandigheden.

De meest voorkomende reden die hiervoor wordt gegeven is dat men slechts korte afstanden rijdt en het daarom niet nodig zou zijn – voor vier op de tien Nederlands is dit de reden om geen banden te wisselen.

Ongeveer een kwart van de ondervraagden geeft aan all season banden te hebben, waardoor winterbanden niet meer nodig zouden zijn.

Verder meent bijna één op de vijf Nederlanders dat de weersomstandigheden in Nederland niet dusdanig heftig zijn dat het nodig is om banden te wisselen.

Van de mensen die wel hun banden wisselen, geeft een krappe minderheid aan dat zij winterbanden in de winter veiliger achten dan all season banden. Zo’n twintig procent geeft aan dat de banden langer meegaan als ze op tijd gewisseld worden. Verder laat twaalf procent weten banden enkel te wisselen omdat ze op vakantie naar de sneeuw gaan.

Onder de 7°C is het verschil in remweg op nat wegdek tussen zomer- en winterbanden dermate groot, dat men zonder winterbanden zijn rijstijl flink aan moet passen om veilig te blijven rijden”, aldus Bridgestone.