Bij de laatste reis pakt een bestemming in Utrecht het duurste uit. Uitvaartverzekeraar Monuta becijfert dat de grafkosten in deze provincie nu gemiddeld € 3.946 kosten. In Limburg kost een graf nog niet de helft: € 1.852. Over de gehele linie wordt een graf steeds duurder.

Monuta onderzocht de grafkosten van 1050 begraafplaatsen in de 388 Nederlandse gemeenten. Net als vorig jaar is de Zuid-Hollandse gemeente Leiderdorp het duurst. Daar koste een eigen graf met een huurperiode van 30 jaar € 7.909. De goedkoopste begraafplaats ligt in het Groningse Hoogezand: daar betaalt men slechts € 740 voor een graf 20 jaar. Gemiddeld betaal je in 2017 voor een graf € 3.110. Een behoorlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen een graf nog gemiddeld € 2.675 kostte.

Afname aantal begrafenissen

De prijs van een graf wordt mede bepaald door de grondprijs van een gemeente en het onderhoud dat een graf vergt. Ook wordt de prijs van een graf volgens Monuta beïnvloed door de stagnatie in de verkoop van graven. “Het aantal crematies is de afgelopen jaren sterk toegenomen en het aantal begrafenissen dus afgenomen”, aldus de uitvaartverzekeraar. Landelijk gezien ligt het percentage crematies momenteel rond de 63%.