Een inboedelverzekeraar moet wel de gestolen reserve autosleutel vergoeden, maar hoeft niet op te draaien voor de vervanging van het transpondersysteem in de auto die nodig was na de sleuteldiefstal. Dat stelt de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) in Uitspraak 2017-373.

Consument heeft bij de verzekeraar een inboedelverzekering gesloten. Er is ingebroken in de woning. Tijdens deze inbraak zijn tevens de reservesleutels (voorzien van een transponder) van de auto van de consument gestolen. Consument vordert dat verzekeraar wordt veroordeeld tot vergoeding van het transpondersysteem, de sleutelset van de auto en de door haar gemaakte onkosten in het kader van de procedure.

De Commissie is van oordeel dat “de kosten voor het vervangen van het transpondersysteem en de sleutelset maatregelen zijn die genomen zijn ter voorkoming van schade in de toekomst en derhalve niet kwalificeren als noodzakelijke maatregelen om een onmiddellijk dreigend gevaar van schade af te wenden of als schadebeperkende maatregelen. Ook is de Commissie van oordeel dat het transpondersysteem in de auto niet gezien kan worden als een los onderdeel of accessoire van de auto. De kosten voor het vervangen van het transpondersysteem komen krachtens de van toepassing zijnde voorwaarden daarom niet voor vergoeding in aanmerking. De reservesleutel die in het huis van Consument is gestolen is een accessoire van het motorrijtuig. Deze komt voor vergoeding in aanmerking maar daar is geen geschil over nu Verzekeraar vergoeding daarvan heeft toegezegd.”