Of toch wel?

Je hoort vaak zeggen dat de hypotheekrente 30 jaar aftrekbaar is maar is dat in werkelijk ook zo? Nee dus. De hypotheekrente wordt namelijk beperkt door het eigen woning forfait dat verrekend wordt. Daardoor is in veel gevallen al lang voor de 30 jaars termijn, de rente helemaal niet meer aftrekbaar in Box 1.

Een voorbeeld:

Stel je hebt een huis van 240.000 euro en je hebt hier een annuïteitenhypotheek voor afgesloten van 240.000 met een duur van 30 jaar en met een rente van 10 jaar vast tegen 1,8%. Stel dat de waarde van het huis de komende 30 jaar met 0,5% per jaar stijgt. Na 19 jaar is de waarde van het huis gestegen naar ca. 264.000 euro. Uitgaande van een eigen woning forfait van 0,75% is dit forfait 1.980 euro. Na 19 jaar is de hypotheekschuld gedaald naar 103.310 euro. 1,8% rente over 103.310 = 1.859. Hier moet het forfait afgehaald worden, met een maximum van de betaalde rente dus 1.859. Dit betekent dat de rente na 19 jaar al niet meer fiscaal aftrekbaar is!!

Hoe hoger de rente hoe langer een deel van de rente dus aftrekbaar is in box 1.

Als je weinig hypotheekrente betaalt, is het belastingvoordeel van de renteaftrek gering of zelfs afwezig, omdat de renteaftrek (grotendeels) wegvalt tegen de bijtelling van het eigenwoningforfait. Als je de hypotheek dan verhuist naar box 3, heb je meer belastingvoordeel omdat de hypotheekschuld het vermogen in box 3 verlaagt. Hierdoor ga je dus minder vermogensrendementsheffing betalen. Als je de hypotheek gewoon zou aflossen, verlaag je ook het vermogen in box 3 en geniet je dus ook dat belasting voordeel. Een voordeel van ‘verhuizen’ ten opzichte van aflossen is echter dat je het geld nu ter beschikking houdt voor uitgaven als aanvulling van uw pensioen.

Er zijn regels waaraan je moet voldoen om de lening te verhuizen naar box 3. Onze adviseurs kunnen in een persoonlijk gesprek daar alles over vertellen.