Heeft u uw nieuwe droomhuis al gevonden? Of bent u zich nog aan het oriënteren op de huizenmarkt? In 2017 veranderen de wettelijke voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek, waardoor u minder geld kunt lenen dan in 2016. Omdat er heel wat komt kijken bij het kopen van een huis, is het verstandig u hierin te verdiepen. Daarom hebben wij de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje gezet.

Maximale hypotheek van 102 procent naar 101 procent
Stel: u gaat binnenkort samenwonen en het perfecte huis heeft u  al in op het oog. In 2016 was het mogelijk om een hypotheek aan te vragen van maximaal 102% van de marktwaarde. Maar vanaf 1 januari 2017 is dat nog maar 101%. Als u van plan bent om in 2017 dit huis van 200.000 euro te kopen, dan kunt u in plaats van 204.000 euro dus nog maar maximaal 202.000 euro aan hypotheek aanvragen. Dat kan lastig zijn, want bij de aanschaf van een huis komen een hoop extra kosten kijken die niet bij de koopsom zijn inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een makelaar, adviseur, taxateur, bankgarantie, notaris en de overdrachtsbelasting. Voor die kosten dient u dan meer eigen geld tot uw beschikking te hebben en heeeft u misschien daardoor ook minder speling in uw budget.

Belastingvrije schenking is omhoog naar 100.000 euro

Mocht het vanwege de hypotheekverlaging in 2017 lastiger voor u worden om het huis van uw dromen te kopen, dan is er wellicht nog een andere optie. Per 1 januari is het bedrag dat iemand eenmalig belastingvrij aan u mag schenken fors omhoog gegaan van 53.016 euro naar 100.000 euro. Dankzij deze regeling kunt u een groot deel van de financiering van uw huis én eventuele verbouwing rond krijgen met het schenkingsbedrag. Bovendien hoeft dat bedrag niet eens van uw ouders te komen: ook andere familieleden, stiefouders, of zelfs vrienden mogen dat bedrag belastingvrij schenken. De enige voorwaarden is wel dat het geld wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van uw huis of aflossing van uw hypotheek én dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is.

Persoonlijke lening 

Als het inkomen dit toelaat kunnen de kosten of een verbouwing ook gefinancierd worden met een persoonlijke lening. Afhankelijk van de hoogte en looptijd van de lening en uw persoonlijke omstandigheden wordt de rente door de kredietverstrekker vastgesteld. Wij berekenen altijd de laagst mogelijke rente voor onze klanten. Een persoonlijke lening van
€ 15.000,- en een looptijd van 10 jaar heeft op dit moment een rente van 4,6%. Dit betekent een maandslast van € 156,18. Uiteraard is de rente ook fiscaal aftrekbaar in Box 1 als u het geld gebruikt voor de verbetering van uw eigen woning.  Maar ook als u de kosten van de makelaar, adviseur, taxateur, bankgarantie, notaris en de overdrachtsbelasting met een persoonlijke lening financiert.

Advies

Als u door de wetswijziging in 2017 minder kunt lenen voor de aankoop en verbouwing van uw huis, is de mogelijkheid van een persoonlijke lening een handige oplossing. Zorg er wel voor dat u eerst met een van onze hypotheekadviseurs om de tafel gaat zitten en alle mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie bespreekt. Zo kunt u onbezorgd en stressvrij overgaan tot de aankoop van uw nieuwe huis.