Natuurlijk is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder onze hulp. Je moet de hypotheekverstrekker er dan wel van overtuigen dat je beschikt over de juiste kennis. Dat doe je door een verplichte kennis- en ervaringstoets in te vullen. Bij een eenvoudige hypotheek bespaar je zo de kosten van onze adviseur uit.

Er zijn echter niet veel aanbieders die je alle hypotheekvormen zonder onze hulp laten afsluiten. Daarnaast vragen banken meestal een provisie voor execution only, zoals deze vorm van financiering wordt genoemd. Belangrijkere vraag is: “Wegen de uitgespaarde kosten wel op tegen de eventueel hogere hypotheekkosten doordat je een beslissing neemt waar wij je voor hadden kunnen behoeden?” Je kunt zo wel een deel van de advieskosten besparen maar ik vraag me af of dat wel zo handig is.

Het lijkt me niet verstandig om je zonder het advies van een van onze hypotheekadviseurs te verbinden aan een langdurige financiële verplichting. Je wilt een huis hebben, niet een hypotheek. Onze adviseurs stellen je vragen waar je zelf zeker niet aan denkt maar waar je wel over nagedacht moet hebben

Korte termijn

Die lagere afsluitkosten zijn natuurlijk op korte termijn mooi meegenomen, maar met het advies van ons zou je wellicht het veelvuldige kunnen besparen van wat je uitspaart als je niet met een adviseur je hypotheek afsluit. Het grootste misverstand over hypotheekadvies is dat het duur zou zijn. Het is best veel geld, dat ontken ik ook niet, maar het is zeker niet duur. Die kosten verdien je dik en dubbel met goed advies terug in de toekomst.”

Ook de consumentenbond beaamt dat de besparing op korte termijn vaak niet opweegt tegen de besparing op lange termijn: “Een verkeerde keuze kan veel geld kosten. De hoogte van de hypotheekrente telt meestal zwaarder dan een besparing op advies- of bemiddelingskosten. Bij veel hypotheekbanken is het bovendien niet mogelijk om execution only af te sluiten.”

Grootste financiële beslissing

Alleen starters op de woningmarkt met veel kennis van zaken zouden execution only kunnen overwegen. De consumentenbond raadt het niet aan. Een hypotheek afsluiten is de grootste financiële beslissing die je neemt in je leven en een goed advies is belangrijk. Ook blijkt in onze dagelijke adviespraktijk, dat mensen veel vragen hebben bij het afsluiten van hun hypotheek.

Vergelijk voordat je een hypotheek afsluit zelf welke rentetarieven en voorwaarden verschillende aanbieders hebben. Let daarbij vooral op het beleid dat de hypotheekbank voert voor rente-opslag. Dat wil zeggen: daalt de hypotheekrente als je schuld daalt? En gebeurd dat automatisch of pas aan het einde van de rentevaste periode? En kijk ook wat het kost als je later een wijziging wilt doorvoeren.

Als je dat allemaal gedaan hebt, dan maak je een afspraak bij ons en kijken we samen naar alle andere voorwaarden en mogelijkheden. Wij staan bovendien vaak genoemd op de website van de aanbieder als adviseur.

Tips

Het is een misverstand dat alleen de hoogte van de hypotheekrente belangrijk is. Uiteindelijk is de hoogte van de hypotheekrente wel degelijk de grootste beslissingsfactor, maar het is ook belangrijk naar de voorwaarden te kijken.

In ons adviestarief zijn ook de kosten voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering en woonlastenverzekering inbegrepen. Dat is lang niet altijd het geval. Wij wijzen je ook op de minder leuke kanten van het leven. Het risico op arbeidsongeschiktheid, overlijden of een scheiding zijn dingen waar mensen niet graag over nadenken als ze op het punt staan om een huis te kopen. Dat hoeft ook geen probleem te zijn, maar het kan wel.

Het is onze taak om je met beide benen op de grond te houden als jij je blindstaart op het huis van je dromen.