Heb ik een reisverzekering nodig? | Bron:Consumentenbond

Voor een vakantie buiten Nederland, ja absoluut, want de module ‘onvoorzien/hulpverlening’ is onmisbaar. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de kosten kunnen dan behoorlijk oplopen.

Hoofdpunten uit dit artikel

Wanneer noodzakelijk?

De noodzaak van een reisverzekering hangt ook samen met het soort vakantie(s) dat je onderneemt. In het algemeen geldt: hoe verder weg en/of hoe duurder de vakantie, hoe groter de noodzaak. Blijf je in Nederland en neem je weinig (kostbare) spullen mee, dan kan een reisverzekering doorgaans wel achterwege blijven. Ga je juist rondreizen door Azië, dan is een goede reisverzekering inclusief werelddekking en dekking voor geneeskundige kosten soms letterlijk van levensbelang.

Autovakantie

Veel gezinnen rijden zomers met de auto richting het zuiden. In deze gevallen is de dekking ‘vervangend vervoer’ handig. Mocht je auto onverwachts uitvallen, dan zorgt de reisverzekeraar dat je snel weer door kunt in een vergelijkbare auto.

Wintersport en onderwatersport

Specifieke activiteiten vragen soms om een specifieke dekking. Het bekendste voorbeeld is de wintersport. De kosten om iemand met een gebroken been van de piste te halen zijn hoog zijn alleen gedekt onder de winterportdekking. Iets om in de gaten te houden. Recreatief duiken en langlaufen daarentegen zijn in bijna iedere reisverzekering standaard gedekt.

Opsporings-, bergings – en reddingacties zijn bij de meeste reisverzekeraars onbeperkt of tot een aanzienlijk bedrag gedekt, maar niet bij allemaal. Wij raden een minimale dekking van €45.000 aan.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering 

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor de duur van een reis. Per reis kun je de afweging maken om wel of niet een reisverzekering af te sluiten en welke dekking er nodig is. Een doorlopende reisverzekering dekt alle reizen het gehele jaar door. Dit biedt gemak en een ander voordeel hiervan is dat ook de (onverwachte) weekendjes weg verzekerd zijn.