Hevige regenval en gladde wegen vormen een groot risico voor automobilisten. Goede autobanden kunnen dan het verschil maken. Kies daarom de juiste banden en controleer ze regelmatig.

Als er tussen de auto en het wegdek een laagje water komt, is er sprake van aquaplaning. De auto gaat als het ware ‘zweven’ en is tijdelijk onbestuurbaar. Maar het risico op aquaplaning is veel kleiner als u autobanden heeft die het water op de weg goed wegwerken. Het bandenprofiel en de bandenspanning moeten daarom in orde zijn. Volgens de wet moet de profieldiepte minimaal 1,6 mm zijn over het hele loopvlak. Wat de juiste bandenspanning is, staat meestal aan de binnenkant van het tankklepje, in het dashboardkastje of in de binnenzijde van de autodeur. Controleer het bandenprofiel en de bandenspanning eenmaal per maand.

Smalle banden en winterbanden

Ook de keuze van het soort banden doet ertoe. Smalle banden hoeven minder water weg te werken en geven dus minder kans op aquaplaning dan brede banden. En winterbanden voorkomen aquaplanning beter dan zomerbanden. Ook bij sneeuwval en gladheid en temperaturen onder 7 graden Celsius bieden winterbanden meer zekerheid. Ze zorgen in die situaties voor meer grip op de weg en een kortere remweg.

Wordt de schade vergoed?

Bij hevige regenval of gladde wegen vinden er meer ongelukken plaats. Met goede banden en een voorzichtige rijstijl beperkt u het risico. Toch is schade ook dan niet voor 100 procent uit te sluiten. En op dat moment blijkt hoe belangrijk uw autoverzekering is. Wat u vergoed krijgt, hangt af van uw dekking. Schade die u eventueel aan anderen toebrengt, is gedekt met uw WA-verzekering. Voor schade aan uw eigen auto is een casco- of allriskverzekering nodig.

De keuze in autoverzekeringen is enorm. Zelf vergelijken is bijna ondoenlijk. Schakel ons daarom in om voor u de beste autoverzekering te vinden. Wij kennen de markt en adviseren u graag.