De specifieke gipsvluchten waarmee gewond geraakte wintersporters weer naar Nederland worden gevlogen zijn verleden tijd. Tyrol Air Ambulance biedt de vluchten vanaf het komende wintersportseizoen niet meer aan. Ook aan de specifieke parasolvluchten tijdens de zomervakantie komt een einde.

Het was jarenlang een vertrouwd beeld, de eerste gipsvlucht die traditiegetrouw landde op Rotterdam Airport. Met het terugtreden van Tyrol Air Ambulance komt aan deze traditie in één klap een eind want de maatschappij was de enige partij die de specifieke gipsvluchten op Nederland aanbood.

Regulier ambulancevervoer

Volgens alarmcentrale SOS International, onderdeel van CED Group, daalt het aantal wintersporters dat per gipsvlucht wordt vervoerd al jaren. Het is volgens directeur Marcel van de Meulen in weerwil van wat veel mensen denken niet de standaard manier om de brekebenen terug naar Nederland te halen. “Circa 80% van de gewonde wintersporters gaan al met een lijnvlucht, via regulier ambulancevervoer of met taxi’s naar huis.” De alarmcentrale zegt extra vervoerscapaciteit te hebben georganiseerd zodat ook het komend seizoen iedereen in geval van nood snel vervoerd kan worden.

Ook parasolvlucht passé

SOS International werkte al sinds de jaren tachtig succesvol samen met Tyrol Air Ambulance. Niet alleen voor de de gipsvluchten, maar ook voor het naar huis vliegen van gewonde reizigers tijdens de zomervakantie. Het woord ‘parasolvlucht’ dat SOS International hiervoor bedacht, haalde zelfs de Dikke Van Dale. Ook aan deze samenwerking met Tyrol komt een eind, waarbij de vluchten zullen worden opgevangen door reguliere lijndiensten en gespecialiseerde ambulancevluchten