Het niet doorgeven van een partner bij hypotheekverstrekker kan grote gevolgen hebben.

Ik werd laatst geconfronteerd met een situatie die ik graag met iedereen wil delen. Het gaat om een man die, toen hij nog single was, een huis heeft gekocht. Alleen op zijn naam en ook alleen op zijn inkomen de hypotheek geregeld met Nationale Hypotheek Garantie.

Na een tijdje kwam hij de ware tegen en zijn ze gaan samenwonen in zijn huis, kregen kinderen en zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. So far so good.

Ze werkten beiden en zijn ook beiden parttime gaan werken om zo ook optimaal van de kinderen te genieten en de kosten van de peperdure kinderopvang te beperken. Hierdoor was de hypotheek ook goed betaalbaar omdat de twee inkomens samen, hoger waren dan het inkomen van de man alleen toen hij het huis kocht.

Aan het geluk kwam een einde toen hij ziek werd en gedeeltelijk arbeidsongeschikt werd verklaard. Even later werd de vrouw verliefd op een andere man en al snel liet ze hem achter en ging samenwonen met hun kinderen bij haar nieuwe vriend.

De man wendde zich tot mij en vroeg wat te doen. Hij kon de hypotheek in zijn eentje niet meer betalen omdat zijn inkomen fors was gedaald. Zijn ex-vrouw had ook een te laag inkomen. Het kwam er eigenlijk op neer dat het huis verkocht moest worden waarbij er een grote restschuld zou ontstaan van maar liefst € 35.000,-.

Door te trouwen in gemeenschap van goederen was zijn vrouw wel hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek geworden maar geen schuldenaar. En juist om deze reden wilde de Nationale Hypotheek Garantie de restschuld niet kwijtschelden. Hij had zijn vrouw moeten aanmelden bij de bank als schuldenaar en deze op haar beurt weer bij de NHG. Dan was er niets aan de hand geweest. Nu draait hij en zijn ex-vrouw voor de restantschuld op.