Helder Hypotheek.nl berekent de voordelen voor de consument die een bestaand huis
koopt.
 

Het kabinetsbesluit om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen van zes naar twee procent levert de consument een flinke besparing op bij de aankoop van een bestaande woning.

Een gezin met een jaarinkomen van € 40.000,- bespaart bij de aankoop van een huis van € 150.000,- per maand circa € 25,- netto per maand en € 9.000,- gedurende de looptijd van 30 jaar. Dit komt doordat de bijkomende kosten met € 6.000,- afnemen. De besparing op de overdrachtsbelasting plus het netto voordeel gedurende de looptijd komt hiermee op een totaalbedrag van € 15.000,-!

Een gezin met een inkomen van€ 60.000,- en een aankoop van een woning van € 250.000,- besparen hiermee in totaal maar liefst € 23.320,-. Dit blijkt uit berekeningen van Helder Hypotheek.nl

De huizenverkoop in Nederland zit muurvast. Om hierin verandering te brengen, heeft het kabinet afgelopen vrijdag besloten om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen van 6 procent naar 2 procent. Iedereen die een huis heeft gekocht dat vanaf 15 juni 2011 is overgedragen, profiteert hiervan. Helder Hypotheek.nl heeft de financiële gevolgen van deze belastingverlaging uitgerekend aan de hand van twee voorbeelden met een veel voorkomende hypotheekconstructie met een gemiddelde 10-jaarsrente.

Een gezin met een jaarsalaris van € 40.000,- betaalde voor de verlaging voor een woning van anderhalve ton
€ 728,- netto per maand aan rente en aflossing. Maar als het gezin bij dit lage percentage overdrachtsbelasting hetzelfde huis koopt, dan scheelt dit maandelijks € 25,- tijdens de totale looptijd van de hypotheek.

Een gezin met een gezamenlijk jaarinkomen van € 60.000,- betaalde voor een woning van € 250.000,- netto per maand € 1.040,- aan rente en aflossing. Dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting is het maandbedrag geslonken naar €1.003,- Dit komt neer op een besparing van € 37,- per maand.

Rob Schouten van Helder Hypotheek.nl: “De belastingverlaging is goed nieuws voor de huizenkoper. Het zijn serieuze bedragen waarmee de consument zijn koopkracht verbetert ten opzichte van de oude situatie. We kunnen met onze onafhankelijke hypotheeksoftware iedere situatie doorrekenen.”