Sinds vorig jaar zomer zijn de huizenprijzen met horten en stoten opgekrabbeld en lagen deze in september 2014 ruim 3% boven het dieptepunt. Achter deze gemiddelde ontwikkeling gaan regionale verschillen schuil, waarbij de prijzen in de grote steden zich gunstiger ontwikkelen dan in sommige landelijke gebieden, meldt DNB in een persbericht.

Herstel
Het herstel van de woningmarkt manifesteert zich ook in een sterke stijging van het aantal transacties. Gedurende de eerste tien maanden van 2014 zijn bijna 40% meer huizen verkocht dan in dezelfde periode in 2013. Het aantrekken van het aantal woningtransacties hangt samen met de – door gedaalde huizenprijzen en een lage hypotheekrente – verbeterde betaalbaarheid, het sterk toegenomen consumentenvertrouwen en inhaalvraag van starters die de afgelopen jaren hun woningaankoop hebben uitgesteld.

Stijging
De toegenomen dynamiek op de woningmarkt is een voorbode van een verdere huizenprijsstijging in 2015 en 2016. Daar staat tegenover dat de voorraad te koop staande woningen vooralsnog groot is en veel hypotheken ‘onder water’ staan. Om die redenen blijft het geraamde prijsherstel voorzichtig. In 2014 bedraagt de huizenprijsstijging bijna 1%, in de jaren daarna loopt deze naar verwachting met ongeveer 1%-punt per jaar op, tot ruim 3% in 2016.

Bron: DNB