Steeds meer banken bieden de mogelijkheid om zonder boete extra af te lossen. Hierdoor neemt de kans af dat er een aanzienlijke restschuld overblijft na de verkoop van het huis.

Zo bieden onder andere ABN Amro, BLG Wonen, ING, Florius en Nationale-Nederlanden klanten de mogelijkheid om maandelijks extra af te lossen zonder boete. Bij BLG Wonen, Florius en Nationale-Nederlanden kan dat zelfs met een automatische incasso.

Per jaar geldt bij de meeste hypotheekverstrekkers een minimale aflossing van 500 euro en een maximumbedrag dat overeenkomt met 10 procent van de hypotheekschuld. Florius en Nationale-Nederlanden hanteren een minimumbedrag van 25 euro per maand, BLG Wonen kent geen minimale aflossing.

Het grote nadeel van meer aflossen op een hypotheek is dat dit tot een lagere belastingaftrek leidt. Daar staat tegenover dat geld sparen minder oplevert, terwijl de hypotheekrente relatief hoog is. Extra aflossen levert bovendien lagere maandlasten op en zorgt ervoor dat het huis minder van de bank en meer van de eigenaar wordt.