Ik oefen dit mooie vak al decennia lang uit en vindt het leuk om bijzondere gebeurtenissen te delen met de lezers van mijn blog.

Aannames zijn er diverse soorten en maten. Een goede adviseur herken je aan het stellen van open vragen. Dat is echt de enige en juiste manier om zich in de wensen en kennisniveau van de klant te verdiepen. Open vragen stellen, de klant laten vertellen in plaats van dat je zelf de hele tijd aan het woord bent. Het klinkt zo gemakkelijk in theorie maar o zo moeilijk om dit in de praktijk consequent toe te passen. 

Een kleine anekdote van de zwerver.

Een aantal jaren geleden kwam er een zwerver op kantoor. Althans zo zag deze klant eruit. Hij droeg kapotte kleren, niet geschoren, en maakte kortom een onverzorgde indruk. Mij secretaresse kwam bij me met dit verhaal en zij dat die meneer een financieel adviseur wilde spreken. Of zal ik zeggen dat je geen tijd hebt in de hoop dat hij dan snel weg zou gaan en nooit meer zou terugkomen. Ik was wel benieuwd naar de vragen van deze klant en nodigde hem vriendelijk uit op mijn kantoor. Ik zag gelijk dat mijn secretaresse een goede omschrijving van hem had gegeven en vroeg hem wat ik voor hem kon betekenen. “Doet u ook aan beleggingen?” vroeg hij. U hebt namelijk financieel adviseurs op uw gevel staan en kom net bij de bank hier schuin tegenover vandaan. Ik ben het helemaal zat bij die bank. Ik vertelde hem dat wij zelf geen beleggingsadviezen geven maar wel veel contacten met vermogensbeheerders hebben. Ik vroeg hem om wat voor een bedrag het ging, dan kon ik kijken met wie ik hem het beste in contact kon brengen. Nou, vervolgde hij, zo’n 250.000 euro. Die wil ik graag ergens anders beleggen omdat ze niet goed naar mijn wensen luisteren. Ik wil graag zo min mogelijk risico lopen en wil het liefste voor meer de 85% beleggen in obligaties. Ik heb daar in mijn huidige portefeuille maar 60% in belegd en dat vind ik een te groot risico. Het gesprek had een onverwachte wending genomen en heb hem als tevreden klant bij een vermogensbeheerder ondergebracht. Zo zie je maar. Beoordeel nooit iemand op zijn uiterlijk en ga niet uit van aannames.