Om de risico’s van te hoge hypotheken te beperken, wordt de volledig aflossingsvrije hypotheek afgeschaft. De aflossingsvrije hypotheek verdwijnt omdat je als huiseigenaar daardoor mogelijk achterblijft met een schuld die hoger is dan de waarde van je huis. Bijvoorbeeld als je door verlies van je baan je huis snel moet verkopen en blijft zitten met een restschuld. De overheid wil consumenten met het afschaffen van de volledig aflossingsvrije hypotheek beschermen tegen te hoge kredietlasten. Daarom wordt het aflossingsvrij gedeelte per 1 augustus 2011 beperkt tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning. Bij nieuwe hypotheken moeten huizenkopers minimaal 50% van de aankoopwaarde van de woning in dertig jaar aflossen.

Wat was de directe aanleiding om juist nu in te grijpen? De aflossingsvrije hypotheek is oorspronkelijk gecreëerd om relatief dure huizen tegen aanvaardbare lasten te kopen. Het idee erachter was: tegen de tijd dat je je huis wilt verkopen zal de woningwaarde voldoende gestegen zijn om je schulden af te lossen. Het risico werd als beperkt gezien, omdat de huizenprijzen de afgelopen tien jaar steeds stegen. Maar sinds kort is dat veranderd. De huizenprijs vlakt al enige tijd af. Daardoor zijn ook de risico’s op een restschuld toegenomen.

Gevolgen voor doorstromers en starters
Het verdwijnen van de aflossingsvrije hypotheek beperkt de doorstroom van woningeigenaren en maakt het voor starters zonder overwaarde of spaargeld moeilijker om in te stappen op de woningmarkt. Is het nu dus allemaal kommer en kwel? Nee. 80% van de hypotheken wordt nu al afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie. En de NHG stelt al veel langer de eis dat maximaal 50% aflossingsvrij mag zijn. Voor het grootste gedeelte van de hypotheken is er dus geen wezenlijke verandering. Daar komt bij: door de economische teruggang kiezen mensen de laatste jaren toch al voor een veiliger hypotheekvorm waarbij ze ook aflossen. De effecten van de maatregel blijven dus beperkt. Daarnaast kun je sowieso vragen stellen bij overkreditering nu de woningmarkt niet meer continu stijgt zoals in het verleden. Dan is het niet verkeerd als je dichter bij de waarde van je huis blijft. Het is nog beter om een plan te maken om de hele hypotheek af te lossen onder mijn lijfspreuk “geen hypotheek is de beste hypotheek”of zoals de Friezen zeggen “‘n liekman is ‘n riekman”.