Het aantal woningverkopen in Nederland komt volgend jaar waarschijnlijk in de buurt van het recordniveau van 2006.
Dat verwacht het economisch bureau van ABN Amro. De economen van de bank zijn in een nieuw rapport over de woningmarkt een stuk optimistischer dan ze eind vorig jaar waren.

Ze voorspellen voor dit jaar 10 procent meer verkochte huizen en voor 2017 een plus van 5 procent. Een kwartaal geleden gingen de economen nog uit van toenames van respectievelijk 5 en 2,5 procent.

“De lage rentelasten maken het steeds aantrekkelijker om een eigen woning te kopen”, zegt ABN-econoom Philip Bokeloh. ”In 2006 wisselden bijna 210.000 huizen van eigenaar. We verwachten dat dit aantal in 2017 wordt benaderd.”

Aantrekkelijk
Bokeloh benadrukt dat het kopen van een woning nu aantrekkelijk is vanwege de lage rente. Ook zouden mensen die in de afgelopen jaren de aankoop van een woning hebben uitgesteld, nu alsnog een huis kopen.

“Het feit dat de woningprijzen al langer stijgen, geeft kopers vertrouwen. Het prijsherstel maakt bovendien dat er steeds minder huizen ‘onder water’ staan en woningeigenaren makkelijker kunnen verhuizen.”

Daarnaast maken huurverhogingen het huren van een huis minder aantrekkelijk. Daardoor geven inmiddels meer mensen de voorkeur aan het kopen van een woning.

Huizenprijzen
De huizenprijzen stijgen dit jaar naar verwachting met 4 procent en volgend jaar met 3 procent. Eind 2015 waren de prognoses nog plussen van 3 en 2 procent.

Volgens de econoom wordt de prijsstijging wel deels geremd doordat de overheid de hypotheeknormen heeft aangescherpt. “Kopers mogen minder lenen op basis van zowel hun inkomen als de waarde van het onderpand.”

Door: ANP/NU.nl